Laikraštis „The New York Times“ nuomonių skiltyje išspausdino, kaip teigiama, aukšto rango D. Trumpo administracijos padėjėjo nuomonę, kurioje teigiama neva prezidentas yra „protiškai nepajėgus“ eiti savo pareigas, o padėjėjai nuolat stengiasi suvaldyti ir pažaboti blogiausius D. Trumpo impulsus.

Nytimes.com itin retai spausdina nuomones nepaviešinant jų autoriaus. Toks precedentas yra buvęs tik keletą kartų istorijoje. Tačiau šiuo atveju, kaip teigė laikraščio redakcija, buvo priimtas toks sprendimas dėl neatidėliotinos šios nuomonės svarbos. Redakcijos teigimu, autoriaus tapatybė jiems yra žinoma, tačiau dėl grėsmės netekti darbo autorius primygtinai reikalavo likti neatskleistas.

Straipsnyje teigiama, kad dėl akivaizdžiai ribotų intelektinių gebėjimų jo padėjėjų rate netgi buvo apsvarstyta griebtis 25-osios JAV konstitucijos pataisos.

Ši pataisa paminėta ne veltui. Joje rašoma, kad išskirtinėmis sąlygomis, jei JAV prezidentas tampa „protiškai nepajėgus“ eiti savo pareigų, jis gali būti nušalintas jo paties administracijos narių nutarimu.

Pilną straipsnį galima perskaityti čia.

D. Trumpas netruko kritiškai atsakyti į pasirodžiusį straipsnį – laikraštį apkaltino melagystėmis ir teigė, kad šis anoniminis autorius išvis neegzistuoja. Taip pat pareiškė, kad jei jis iš tiesų yra, tuomet laikraštis turėtų jį nedelsiant perduoti saugumo tarnyboms.

Savo tviterio paskyroje taip pat užsipuolė autorių, apkaltindamas jį išdavyste.

Šis itin didelį atgarsį sukėlęs straipsnis pasirodė praėjus vos vienai dienai po to, kai dienos šviesą išvydo buvusio Watergate'o skandalą aprašiusio žurnalisto Bobo Woodwardo knyga „Fear: Trump in the White House“ („Baimė: Trumpas Baltuosiuose Rūmuose“ – liet.). Joje detaliai aprašomos situacijos, kuomet Baltųjų Rūmų administracijos pareigūnai savavališkai imasi veiksmų, prieštaraujančių D. Trumpo nurodymams.

Kaip pavyzdį B. Woodwardas pateikė situaciją, kuomet tuometinis D. Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas savavališkai pasisavino laišką nuo D. Trumpo stalo, kuriuo buvo nurodyta nutraukti galiojantį prekybos susitarimą su Pietų Korėja, kad prezidentas jo nepamatytų ir negalėtų pasirašyti.

Buvęs D. Trumpo padėjėjas ekonomikos klausimasi Gary Cohnas

Knygoje taip pat rašoma, kad D. Trumpas telefonu Jammes'ui Mattisui nurodė atsikratyti Sirijos diktatoriumi Basharu al Assadu. Anot B. Woodwarto, J. Mattisas šiuos nurodymus ignoravo ir neperdavė jų niekam kitam.

Knygoje taip pat rašoma, kad artimiausi jo padėjėjai prezidentą reguliariai vadino „idiotu", o Johnas Kelly kalbėjo, kad visi šiuo metu gyvena beprotnamyje (Crazytown – angl.)

B. Woodwartas Vašingtone žinomas kaip jokiai partijai neprijaučiantis, nepriklausomas žurnalistas, aprašęs visus 7 paskutinius prezidentus ir jų administracijas. Taip pat itin gerbiamas dėl jo vaidmens Watergate'o skandale.

Aukšto rango pareigūnai, tokie kaip J. Mattisas, paneigė knygos žodžius ir teigė niekada nekalbėjęs apie prezidentą tokiais žodžiais. Tą patį padarė ir J. Kelly.

Jimas Mattisas, Josephas Dunfordas

Tačiau šios dvi publikacijos jau padarė nepamatuojamos žalos prezidento administracijai ir jo reputacijai. Pateikiame JAV spaudos vertinimus apie šią situaciją.

„Vašingtonas išgyvena gluminančio bandymo akimirkas“

Kad ir ką manytume apie D. Trumpą, jo elgesį ir prezidentavimo metodus, Vašingtonas šiuo metu išgyvena gluminančio bandymo nuversti tautos išrinktą lyderį akimirkas, rašo CNN reporteris Stephenas Collinsonas.

Garbės nedarantys JAV prezidento portretai, pateikti dienraščio „New York Times“ nuomonių skiltyje ir naujoje žurnalisto Bobo Woodwardo knygoje, sukurti pasitelkus šiuo metu aukštas pareigas einančių pareigūnų žodžius, į šipulius sudaužo tuštybę ir pompastiką, pasalūniškumą ir bauginimus – visa tai, kuo pagrįstas D. Trumpo asmenybės kultas.

Atakuoti išdrįsęs slaptas priešas, aukštus postus užimantys politikai, turintys galimybę stebėti D. Trumpą iš labai arti, taip pat ir tas, kuris persimetėlius pavadino rezistencija, pagaliau, nors ir po anonimiškumo kauke, ryžosi pasakyti tai, kuo jų ratui nepriklausantys kritikai jau seniai buvo įsitikinę.

Jie perspėjo, kad JAV prezidentas jokiu būdu nėra tinkamas galingiausio pasaulio žmogaus vaidmeniui, be to, jo neišmanymas, savimeilė, pasipūtimas, pagieža ir beatodairiškumas kelia riziką ne tik šaliai bet ir visam pasauliui.

Nepaisant viso D. Trumpo gyrimosi apie istorinę pergalę ir bandymo prisiimti stipriausio iš stipriausiųjų įvaizdį, racionaliai mąstantys žmonės pagaliau panoro, kad amerikiečiai žinotų, jog karalius nuogas.

„Didžiausia problema kyla dėl prezidento amoralumo. Visi, kuriems tenka su juo dirbti, žino, kad jis nesilaiko jokių pirminių principų, kuriais vadovaudamasis priima sprendimus“, – rašo savo tapatybės neatskleidęs politikas, „New York Times“ paskelbtos sukrečiančios publikacijos autorius.

Pareigūnas net prasitarė apie pokalbį, vykusį tarp Kabineto narių, – svarstymą pritaikyti 25 pataisą, numatančią prezidento nušalinimą. Per D. Trumpo prezidentavimą Vašingtonui teko daug ko prisižiūrėti, tačiau bendražygių rankomis vykdomas nuvertimas – išskirtinis atvejis.

„Kažkuris aukštas pareigas JAV prezidento administracijoje užimantis asmuo bando prezidentą sužlugdyti“, – CNN žurnalistui Andersonui Cooperiui sakė buvęs D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėjas Michaelas Caputo.

Vakarų politikos istorijoje vargu ar atsirastų tokį dūrį į nugarą atlaikantis lyderis, be to, demokratinėje valstybėje, kitaip nei autokratinėje, jėga ir baimė, reikalingos siekiant išlaikyti griežtą valdymą, gali ypač greitai išgaruoti.

Sukrėtimą Baltieji Rūmai patyrė jau po naujos B. Woodwardo knygos „Fear: Trump in the White House“ pasirodymo.

Skandalingomis publikacijomis garsėjančio autoriaus gausiai faktais paremtoje ataskaitoje atskleidžiama panieka, su kuria aukštas pareigas užimantys politikai žvelgia į JAV prezidentą: jie, esą, vertina jį kaip penkias klases baigusį idiotą, nuo kurio pasauliui būtina apsisaugoti.

Vis dėlto B. Woodwardo knyga, pasirodo, tebuvo lengvas aperityvas.

Tikrasis griausmas nuaidėjo „New York Times“ publikacijoje, tiesiai šviesiai parodžiusioje, kokia iškrikusi administracija, kaip pavojingai iš vėžių iškrypęs prezidentas ir kokios nenuspėjamos tėkmės nešama valstybė, neturinti tikro ir patikimo lyderio.

Donaldas Trumpas

„Daugelis aukštus postus administracijoje užimančių pareigūnų deda uolias pastangas, kad sužlugdytų jo planus ir didžiausias užmačias“, – teigia publikacijos autorius.

„Gal tai ir menka paguoda šio chaoso kontekste, tačiau amerikiečiai turi žinoti, kad esama ir blaiviai mąstančių žmonių, ir tai nėra vadinamosios pogrindinės valdžios darbas – tai stabilios valdžios veiksmai“, – dėsto savo tapatybės neatskleidęs politikas.

Nuomonių skiltyje išspausdintas straipsnis tik patvirtino daugelį B. Woodwardo išsakytų teiginių apie tai, kad prezidentas kelia pavojų visiškai neišmanydamas, kaip turi elgtis, be to, atėmė iš Baltųjų rūmų bet kokią galimybę kaip nors atsikirsti.

Trečiadienio įvykiai, neįtikėtini net vertinant pagal visas tradicijas laužančius D. Trumpo standartus, davė pagrindo klausimams, kurie kitados būtų tiesiog neįsivaizduojami.

Norom nenorom teko susimąstyti, kas nutiks, jei Jungtinės Valstijos neturės nuosekliai mąstančio ir veikiančio prezidento, kaip kad, pasirodo, ir yra. Ar anonimiškumo besilaikančių įtakingų politikų maištas ir toliau didės? Ar jie galop ryšis išeiti iš priedangos? Ar pademonstruos pasipriešinimą? O galbūt ir toliau ardys administracijos audinį?

Jei kalbos apie 25 pataisą bus atnaujintos, kils rimtos konstitucinės krizės grėsmė.

Žinoma, egzistuoja ir amžinas klausimas: ar Kongrese sėdintys įbauginti respublikonai pajus poreikį bent padiskutuoti apie Baltuosius rūmus ištikusią kompetencijos ir nuosaikumo krizę. Taip pat įdomu, kokią įtaką šis Baltųjų rūmų demoralizavimas turės Respublikonų partijos rezultatams per kadencijos vidurio rinkimus – juk pralaimėjimas galėtų suardyti D. Trumpo saitus su sava partija.

Kai B. Woodwardas prabilo apie disfunkcijos apimtus D. Trumpo vadovaujamus Baltuosius rūmus, o likti inkognito nutaręs administracijos darbuotojas užsipuolė prezidentą „New York Times“ publikacijoje, buvęs JAV valstybės sekretorius tepasakė, kad šalis turi nusiteikti rimtai konstitucinei krizei.

J. Kerry: tai tikra konstitucinė krizė

„Tenka susidurti su prezidentavimu, kuris yra visiškai iškrikęs, – sakė CNN kanalu transliuojamoje laidoje „Anderson Cooper 360“ kalbintas buvęs valstybės sekretorius. – Turime prezidentą, kuris nepajėgus susidoroti su tenkančiomis pareigomis, kuris akivaizdžiai nesugeba susivaldyti ir žino tikrai nepakankamai, kad galėtų priimti daugelį sprendimų, kuriuos vis dėlto priima.“

JAV valstybės sekretorius John Kerry

„Gavome įrodymų, kad nuo prezidento darbo stalo vagiami dokumentai, – tęsė J. Kerry užsimindamas apie B. Woodwardo knygą. – Sužinojome, kad generolas, gynybos sekretorius, kuriam buvo nurodyta nužudyti kitą lyderį – kitos valstybės lyderį – po telefoninio pokalbio atsigręžė į aplinkinius ir pasakė, kad to nedarys.“

Trečiadienį D. Trumpas iš ovalinio kabineto sureagavo į pasirodžiusią knygą – pareiškė, kad joje vien pramanai.

Tą pačią dieną JAV prezidentas užsipuolė ir „New York Times“ publikacijos autorių, pavadindamas rašinį tiesiog gėdingu, o jo autorių – ištižėliu.

„Tai neįtikėtina“, – pasakė J. Kerry ir pridūrė, kad konstitucinė krizė ypač tikėtina, kadangi respublikonams atstovaujantys senatoriai gina ne konstituciją ir ne Senato instituciją, o partiją ir prezidentą, kuris paprasčiausiai nežino, ką daro.

„Politico“: patarėjai trukdo įvykdyti drastiškus sumanymus

Per tikru puolimu pasibaigusį 10 dienų laikotarpį visuomenė sužinojo ne tik apie tai, kad JAV prezidentas, švelniai tariant, nesutaria su artimiausiais savo patarėjais, bet ir tai, kad tie patarėjai tikra savo pareiga laiko sutrukdyti D. Trumpui įvykdyti drastiškiausius sumanymus ir rimtai pakenkti valstybei, rašoma portale „Politico“.

Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas

Iš „New York Times“ publikacijos, labiau nei iš bet kurio ankstesnio pranešimo, darosi aišku, kad vidinis chaosas ir vidiniai konfliktai, prie kurių ilgainiui teko priprasti, jau virto bendru ir nenutrūkstamu maištu prieš šalies vadovą, kuro iniciatoriai – jam artimiausi žmonės.

Tarp komentarų, kuriuos D. Trumpas išsakė reaguodamas į publikaciją, buvo ir raginimas nedelsiant pristatyti jos autorių vyriausybei, mat taip padaryti, esą, yra būtina nacionalinio saugumo sumetimais.

JAV prezidentui taip pat teko iškęsti buvusios „Apprentice“ kūrėjų komandos narės ir vienos iš Baltųjų rūmų patarėjų Omarosos Manigault Newman viešą išdavystę: visiškai neseniai ji prisipažino įrašinėjusi D. Trumpo kampanijoje dalyvavusių kolegų pokalbius Baltųjų rūmų vakariniame sparne.

Trečiadienį pasirodžiusią publikaciją Baltieji rūmai turėjo sutikti be išankstinio įspėjimo: ji buvo išplatinta, kai JAV prezidentas dalyvavo susitikime su Kongrese dirbančiais respublikonais. Nuo rugpjūčio pradžios užsitęsusios krizės išvarginti patarėjai taip pat nebuvo pasiruošę straipsniui: kai kurie ne juokais sunerimo, ką vis labiau atskirtį juntantis ir paranojos kamuojamas prezidentas darys toliau.

Kaip nurodė ankstesnių prezidentų administracijose dirbę asmenys, nuomonių skiltyje išspausdinta publikacija byloja apie precedento neturinį nusižengimą elementariam etiketui, kurio privalo paisyti oficialias pareigas einantis asmuo.