Paskutinius ketverius metus skurdžiausią Arabijos pusiasalio šalį draskantis konfliktas nusinešė mažiausiai 10 tūkst. gyvybių ir nepanašu, kad jis greitai baigsis. Tarp šiitų šiaurėje, kuriuos remia Iranas, ir sunitų pietuose, kuriuos remia Saudo Arabija, padalinta šalis atsidūrė ant visiškos suirutės ir bado ribos. Taigi sostinės Sanos, kurią kontroliuoja hučių sukilėliai, gyventojai yra suinteresuoti taika.

„Žmonės viską prarado, todėl reikia bendro susitarimo. Jei mes tikri arabai ir patriotai, turime siekti kompromiso ir nusileisti vieni kitiems, tada su Dievo valia mums pavyks. Taip atsiras vietos šalyje visiems. Visi nori taikos“, – tikino Sanos gyventojas Abdelas Khaleqas.

Kita vertus, amerikiečių apginkluota ir Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, remianti ankstesnę sunitišką Jemeno valdžią, nuolat rengia antskrydžius siekdama atremti Irano įtaką šiame svarbiame regione.

„Šis dialogas beviltiškas. Kaip galima derėtis, kai virš mūsų galvų skraido lėktuvai, importuojami ginklai, kuriais žudomi Jemeno žmonės. Tai tuščios derybos, kai mus bombarduoja, kai kainos kyla, doleris kyla, rialas kyla – visos valiutos brangsta, o Jemeno žmonės badauja“, – sakė Sanos gyventojas Khaledas al-Hosly.

Paskutiniai Saudo Arabijos karo aviacijos reidai sulaukė itin prieštaringos tarptautinės reakcijos, kai paaiškėjo, kad vietoj hučių sukilėlių buvo susprogdintas autobusas su vaikais. Taigi Adene, kur dabar yra sunitiškos valdžios centras, eiliniai Jemeno gyventojai taip pat nori taikos.

„Tikiuosi, kad Ženevos derybos bus tikros, pozityvios ir veiksmingos, kad galėtume išeiti iš dabartinės padėties“, – vylėsi Adeno gyventojas Ahmedas Hamza.

Kita vertus, ir Sanoje, ir Adene visi prisimena, kad paskutinis derybų ratas Katare truko daugiau kaip tris mėnesius ir baigėsi visišku fiasko.

„Tikimės, kad šios naujos derybos pasieks susitarimą dėl taikos, ne taip, kaip matėme per ankstesnes trejas derybas, kurios baigėsi be rezultatų“, – sakė Adeno gyventojas Balygas Jasinas.

Pagal paskutinius Jungtinių Tautų atstovų pranešimus iš Ženevos, ketvirtadienį konsultacijos įvyks tik su oficialios vyriausybės atstovais, nes hučių delegacija iš Saudo Arabijos kariškių reikalauja ne tik leidimo pakilti jų lėktuvui, bet ir nori šiuo lėktuvu išskraidinti dalį aukšto rango sužeistųjų gydymui į Omaną.