„Manydavome, kad į vietinių gyventojų ar rusakalbių verbavimą nutaikytos taktikos naudojamos tik posovietinėje erdvėje, tačiau mane nustebino, kad analogiški metodai taikomi ir JAV. Į įvairias stovyklas kviečiamas jaunimas, JAV gyvenantys rusakalbiai, ortodoksiškų organizacijų nariai. Renginių atributika atkartoja tai, ką matome per propagandinius Rusijos televizijų kanalus“, – Rytų Europos studijų centre (RESC) pasakojo A. Grigas.

Ekspertė teigė, kad pastaraisiais metais Kremlius padidino investicijas į užsienyje gyvenančius tėvynainius. Anot tarptautinių santykių daktaro laipsnį Oksfordo universitete įgijusios lietuvės, Rusija aktyviai formuoja „tautiečio“, užsienyje gyvenančio, tačiau Rusijai ištikimo piliečio, formatą.

„Pastaraisiais metais JAV suaktyvėjo amerikiečių-rusų kongresas. Nors organizacija teigia turinti gilias šaknis – tai visiškai naujas produktas. O veikia jie drąsiais metodais – buvo atvejų, kai buvo bandoma kreiptis į prezidentą Donaldą Trumpą teigiant, esą rusai pasaulyje yra engiami ir juos reikia ginti nuo įvairių priešų“, – dėstė A. Grigas.

Ekspertė tikino, kad didžiausias Maskvos išradimas tautiečių naratyvo klausime – pasų dalinimas. Kremlius ne kartą rusams, gyvenantiems ne Rusijos teritorijoje, dalijo pilietybes ir tai patvirtinančius pasus. Pavyzdžiui, Kryme pasai pradėti dalinti po „Oranžinės revoliucijos“ 2006 metais.

„Pasas nėra tik popieriaus gabalas – tai Rusijos įsipareigojimas ginti tos šalies piliečius. Pasas tampa pažadu ginti žmones už Rusijos teritorijos ribų. Arčiausiai Lietuvos šis klausimas aktualus Rytų Estijoje. Pasų dalijimas ten pakankamai sėkmingas – apie 30 proc. Narvos regiono gyventojų yra juos gavę. Žinoma, kalbame apie 20 tūkst. žmonių, tačiau tai svarbu, nes Narva yra prie Rusijos sienos“, – sakė A. Grigas.

Ekspertė nemano, kad visi turintieji rusišką pasą taip daro dėl didelės meilės Maskvai – dažnai tokį elgesį lemia išskaičiavimai. „Gyventojai nori anksčiau gauti pensiją ar turėti galimybę keliauti po Rusiją be vizos. Tačiau galvodami apie asmeninę naudą žmonės retai susimąsto, kad tampa Kremliaus įrankiais“, – aiškino ekspertė.

Rusijos institucijos tvirtina užsienyje gyvenantiems rusams išdalinusios apie 3 mln. pilietybę tvirtinančių dokumentų. Tačiau, pasak A. Grigas, tikrų skaičių nežino niekas.