Idlibo provincijoje, pralaimėję kitose Sirijos vietose, susitelkė apie 10 tūkst. užsienio kovotojų, siejamų su „Al-Qaeda“, ir Rusijos užsienio reikalų ministras pirmadienį pareiškė, kad to negalima kentėti be galo. Bet Jungtinės Tautos perspėja apie gresiančias civilių skerdynes ir iki 800 tūkst. naujų pabėgėlių.

Kovotojai Idlibo provincijos pakraščiuose rengiasi laukiančiam antpuoliui. Jėgos nelygios – jiems smogs Rusijos ir Sirijos aviacija, raketos ir artilerija. Bet trauktis jie tiesiog nebeturi kur ir ragina vietos civilius taip pat griebtis ginklo ir su Basharo al-Assado režimu susiremti paskutinėje, lemiamoje kovoje.

Pernai pati Rusija Idlibą paskelbė viena iš vadinamųjų deeskalacijos zonų – tų, kurių neturėtų liesti. Bet čia žinoma, ko verti Maskvos pažadai. Dabar Rusija baksnoja, kad daugiau kaip pusę provincijos kontroliuoja su „Al-Qaeda“ siejama grupuotė „al Nusra“ frontas, kurioje apie 10 tūkst. kovotojų iš užsienio.

Susprogdino svarbius tiltus

Sirijos Idlibo provincijos sukilėliai dar praėjusią savaitę susprogdino du svarbius tiltus, taip siekdami trukdyti laukiamam vyriausybinių pajėgų puolimui.

Tiltai per Oronto upę Idlibą jungė su kaimynine, vyriausybės kontroliuojama Chamos provincija, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Tiltus susprogdino islamistų frakcijos iš Nacionalinio išvadavimo fronto (NLF) – Idlibo aljanso, kuriam priklauso daugiausia ne džhadistai, sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Tai buvo du pagrindiniai rajono tiltai, tačiau (ten) yra ir kitų“,– naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Susprogdinti tiltai buvo Gabo lygumoje, apimančioje Chamos ir Idlibo provincijų dalis. Jie galėjo būti tarp pirmųjų vyriausybės puolimo taikinių.

Vyriausybinės pajėgos aplink Idlibą – vienintelę sukilėlių dar kontroliuojamą Sirijos provinciją – telkiamos jau kelias savaites, ypač Gabe, kuris kažkada buvo svarbus žemės ūkio regionas.

„Sukilėliai matė intensyvią režimo veiklą, atvykstančius tankus ir šarvuočius, – sakė R. Abdel Rahmanas. – Sukilėlių grupės laukdamos karinės operacijos stiprina savo pozicijas.“

Pastarosiomis dienomis vyriausybė ir jos sąjungininkė Rusija suintensyvino retoriką prieš sukilėlius Idlibe, kur dominuoja džihadistų aljansas „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), suformuotas buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje „al Nusra Front“.

„Sirijos vadovybė priėmė sprendimą nugalėti „al Nusra Front“ Idlibe, nesvarbu, kokių aukų tai pareikalaus“, – ketvirtadienį sakė Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al Muallemas.

Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paragino Vakarus netrukdyti „antiteroristinei operacijai“ Idlibe ir sakė: „Šį pūlinį reikia likviduoti.“

Rengia didžiules pratybas

Rusijos gynybos ministerija rugpjūčio 30 dieną pranešė, kad Viduržemio jūros akvatorijoje įvyks bendros Rusijos Karinio jūrų laivyno ir Karinių kosmoso pajėgų pratybos.

Tokio pobūdžio pratybos bus pirmosios šiuolaikinėje Rusijos istorijoje ir vyks rugsėjo 1 – 8 dienomis, skelbia newsru.com.

Manevrams vadovaus Karinio jūrų laivyno vadas Vladimiras Koroliovas. Pratybose dalyvaus Šiaurės jūros, Baltijos jūros, Juodosios jūros ir Kaspijos jūros flotilių laivai bei Karinių kosmoso pajėgų tolimosios aviacijos lėktuvai. Iš viso į pratybas bus įtraukti 26 kariniai laivai, tarp jų du povandeniniai laivai, ir 34 skraidymo aparatai.

„Flagmanu taps Šiaurės jūros flotilės raketinis kreiseris „Maršal Ustinov“, - teigiama Rusijos gynybos ministerijos svetainėje.

Per šias pratybas bus surengti strateginių raketnešių Tu-160, priešlaivinių lėktuvų Tu-142 ir Il-38 skrydžiai, taip pat jūrų aviacijos naikintuvų Su-33 bei lėktuvų Su-30SM skrydžiai.

Skelbiama, kad kariškiams teks atlikti kovos su laivais bei oro gynybos užduotis, ginti jūrų komunikacijas, spręsti piratavimo problemas ir suteikti pagalbą į nelaimę patekusiam laivui, taip pat dalyvauti šaudymo raketomis bei artilerijos mokymuose.

Kad nebūtų pažeistos tarptautinės teisės normos ir užtikrintas saugumas, karinių pratybų rajonai laikinai paskelbti pavojingais laivybai.