Jo teigimu, B. Obama turėjo įvykdyti savo pažadą veikti, kai Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas peržengė jo nubrėžtą „raudoną liniją“ ir panaudojo cheminį ginklą prieš savo žmones nepaisydamas JAV perspėjimų.

J. Kerry teigė manęs, kad B. Obama smogs režimo pajėgoms raketų smūgiais 2013 metais.

Metus laiko prieš cheminę ataką B. Obama buvo perspėjęs B. al-Assadą, kad panaudojus cheminį ginklą jis peržengtų „raudoną liniją“ ir sulauktų griežto JAV atsako.

„Maniau, kad mes smogsime. Maniau, kad tai buvo būtent tas savaitgalis. Tikėjausi sulaukti prezidento skambučio, kuriame jis praneš – nusprendžiau smogti, arba praneš apie tolimesnę įvykių eigą. Bet jo nebuvo“, – sakė J. Kerry.

„Aš pasiūliau keletą idėjų. Tačiau prezidento neįtikino mano argumentai. Mano nuomone, mes turėjome keletą mažai rizikingų veiksmų variantų, kurie aiškiai parodytų B. Assadui, kad sutarus dėl ugnies nutraukimo, reikia susitarimą vykdyti, reikia jį įgyvendinti. Ir manau, kad mums reikėjo tą parodyti“, – kalbėjo jis.

J. Kerry teigė manantis, kad JAV dėl to sumokėjo brangiai, nes JAV sulaužė savo pažadą, rašo portalas dailymail.co.uk. Tačiau jis taip pat akcentavo, kad nors ir nepritaria tam, kaip B. Obama elgėsi šioje situacijoje, jis nemano, kad tai buvo B. Obamos silpnumo akimirka.

„Nemanau, kad sąžininga sakyti, jog prezidentas šiuo atveju elgėsi „silpnai“. Prezidentas atsižvelgė į aibę kietų pozicijų ir kartu ėmėsi veiksmų, kurie parodė jo ryžtą, kurie atskleidė jo tvirtą moralinį kompasą bei aiškias vertybes ir principus, kuriais remiantis jis gynė mūsų šalį“, – sakė J. Kerry.

Paklaustas, ar jis palaikė D. Trumpo veiksmus Sirijoje po pakartotinės cheminės atakos, J. Kerry sakė palaikantis D. Trumpo jėgos panaudojimą, tačiau manantis, kad nereikėjo tik tuo apsiriboti.

„Nepalaikau tiesiog vienkartinio smūgio, kurio metu numetamos keletas bombų, o po jų nėra jokio diplomatinio tęstinumo, jokių papildomų pastangų pasinaudoti pozicija, kurią tau suteikė šis veiksmas, – sakė J. Kerry, – manau, prezidentas turėjo tai padaryti“.