Galimas realios sienos tarp Europos Sąjungos narės Airijos Respublikos ir Didžiosios Britanijos provincijos Šiaurės Arijos atsiradimas, kai Jungtinės Karalystė ateinančiais metais išstos iš bloko, yra rimta kliūtis siekiant susitarimo dėl „Brexit“.

Po susitikimo su Briuselyje britų „Brexit“ sekretoriumi Dominicu Raabu M. Barnier sveikino pažangą svarstant kai kuriuos saugumo klausimus, bet įspėjo dėl išliekančių didelių nesutarimų dėl produktų, tokių kaip šampanas ar parmezanas, apsaugos geografinėmis nuorodomis, taip pat dėl Arijos sienos klausmo.

„Būtina skubiai rengti apsaugos mechanizmo tekstą. Būtent todėl paprašiau Dominico ir jo komandos pateikti mums reikiamus duomenis apie techninį darbą, susijusį su kontrolės punktų, kurie bus reikalingi, pobūdžio, vietos ir veikimo“, – pareiškė ES derybininkas.

Jis pridūrė, kad „apsaugos mechanizmas yra lemiamas veiksnys norint baigti šias derybas, nes be šio mechanizmo nebus ir susitarimo“ dėl „Brexit“.

Briuselis siūlo, kad Šiaurės Airija po „Brexit“ vadovautųsi tokiomis pat taisyklėmis kaip ir likusios 27 ES valstybės narės – tai būtų „apsaugos mechanizmas“, kuris leistų išvengti patikrų sienoje atnaujinimo ir sumažintų pavojų taikos procesui Airijoje.

Tačiau Londonas, nerimaujantis, kad ES siūlymas suskaldytų JK teritoriją, siūlo kitokį sprendinį – kad kai kuriose srityse visa Britanija toliau laikytųsi ES taisyklių, bet tik iki 2021-ųjų pabaigos.

ES savo ruožtų nepritaria tokiam sumanymui ir vadina jį Britanijos mėginimu patylomis pasilikti bloko bendrojoje rinkoje.

Abi šalys turi vos kelis mėnesius, kad pasiektų susitarimą dėl ES ir JK „skyrybų“, turinčius įvykti 2019 metų kovo 29-ąją.

D. Raabas, kurios pirmtakas Davidas Davisas (Deividas Deivisas) liepą atsistatydino iškilus aštrių nesutarimų dėl premjerės Theresos May (Terezos Mei) derybų strategijos, pareiškė esąs „atkakliai optimistiškai“ nusiteikęs, kad susitarimas bus pasiektas.

„Kaip bebūtų, manau, kad susitarimo ir sandorio dėl išstojimo susitarimo kontūrai tampa vis aiškesni, ir tai yra teigiamas dalykas“, – nurodė jis.

„Sprendimai (dėl Airijos) turi būti veiksmingi. Jie turi būti priimtini Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos bendruomenėms – žmonėms, kurių kasdienis gyvenimas bus paveiktas dalykų, dėl kurių Michelis ir aš deramės ES ir JK vardu“, – pridūrė britų derybininkas.

Tuo tarpu prancūzų Europos reikalų ministrė penktadienį suabejojo Th. May planais dėl būsimų prekybos ryšių ir perspėjo, kad dabartiniai siūlymai yra „neįmanomi“.

Nathalie Loiseau taip atsiliepė apie birželį pristatytą Th. May planą, kuriame numatoma, kad Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos, bet galės ir toliau laisvai prekiauti su bloku, pasirašiusi susitarimą dėl muitų ir bendrų taisyklių.