Ekspremjerui pasitraukus iš parlamento, į atsilaisvinusią vietą Sidnėjuje bus rengiami papildomi rinkimai, keliantys pavojų vyriausybės turimai trapiai vienos vietos daugumai.

Nuosaikių pažiūrų 63 metų M. Turnbullas buvo nušalintas praėjusią savaitę per vidaus maištą Liberalų partijoje, inicijuotą konservatyviojo jos sparno. Iškart po to jis pareiškė, kad trauksis iš parlamento.

Naujasis ministras pirmininkas Scottas Morrisonas padėkojo M. Turnbullui už „didžių pasiekimų palikimą“.

„Pasitraukdamas Malcolmas Turnbullas užbaigia 14 metų trukusią ištikimą tarnystę Australijos žmonėms ir savo mylimiems Ventverto rinkėjams, kurią vainikavo kadencija ministro pirmininko poste“, – sakė jis.

„Liberalų partija dėkoja jam už atsidavimą mūsų vertybėms ir už tai, kad netgi sudėtingu metu ramiai ir išmintingai vadovavo mūsų didžiai organizacijai“, – kalbėjo naujasis premjeras ir Liberalų partijos pirmininkas.

Beveik trejus metus premjero poste dirbęs M. Turnbullas buvo nušalintas, kai konservatyvių pažiūrų vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas inicijavo naujo Liberalų partijos pirmininko rinkimus, kuriuos pats pralaimėjo M. Turnbullo sąjungininkui S. Morrisonui.

M. Turnbullo grįžimas į visuomeninį gyvenimą turėtų būti sklandus. Australijos parlamente jis buvo vienas turtingiausių politikų, o prieš įsitraukdamas į politiką yra dirbęs žurnalistu, bankininku, teisininku, taip pat užsiėmė verslu.

Dėl atsilaisvinusios parlamentaro vietos Sidnėjuje bus rengiami papildomi rinkimai, tikėtina, spalio mėnesį. Tai reiškia, kad bent dvi parlamento posėdžių savaites S. Morrisonas neturės daugumos.

Tradiciškai rinkimus šioje apygardoje laimi liberalai, tačiau po pastarojo partijos vidaus maišto rinkėjai gali nuo jos nusigręžti.

Apie ketinimą varžytis dėl mandato jau paskelbė keli liberalai, tarp jų buvęs Australijos verslo tarybos vykdomasis direktorius Andrew Braggas ir buvęs šalies ambasadorius Izraelyje Dave'as Sharma.

Savo kandidatus turėtų iškelti ir žalieji bei leiboristai.