Tokio pobūdžio pratybos bus pirmosios šiuolaikinėje Rusijos istorijoje ir vyks rugsėjo 1 – 8 dienomis, skelbia newsru.com.

Manevrams vadovaus Karinio jūrų laivyno vadas Vladimiras Koroliovas. Pratybose dalyvaus Šiaurės jūros, Baltijos jūros, Juodosios jūros ir Kaspijos jūros flotilių laivai bei Karinių kosmoso pajėgų tolimosios aviacijos lėktuvai. Iš viso į pratybas bus įtraukti 26 kariniai laivai, tarp jų du povandeniniai laivai, ir 34 skraidymo aparatai.

Flagmanu taps Šiaurės jūros flotilės raketinis kreiseris „Maršal Ustinov“, - teigiama Rusijos gynybos ministerijos svetainėje.

Per šias pratybas bus surengti strateginių raketnešių Tu-160, priešlaivinių lėktuvų Tu-142 ir Il-38 skrydžiai, taip pat jūrų aviacijos naikintuvų Su-33 bei lėktuvų Su-30SM skrydžiai.

Skelbiama, kad kariškiams teks atlikti kovos su laivais bei oro gynybos užduotis, ginti jūrų komunikacijas, spręsti piratavimo problemas ir suteikti pagalbą į nelaimę patekusiam laivui, taip pat dalyvauti šaudymo raketomis bei artilerijos mokymuose.

Kad nebūtų pažeistos tarptautinės teisės normos ir užtikrintas saugumas, karinių pratybų rajonai laikinai paskelbti pavojingais laivybai.

„Kommersant“, remdamasis Rusijos gynybos ministerija, rašo, kad šiose pratybose taip pat dalyvaus strateginiai raketnešiai Tu-160 su X-101 tipo sparnuotosiomis raketomis, priešlaiviniai lėktuvai Tu-142MK bei Il-38, taip pat Karinio jūrų laivyno aviacijos naikintuvai Su-33 ir lėktuvai Su-30SM, kurie, kildami iš Sirijos Chmeimimo oror bazės, atliks kovines – mokomąsias užduotis.

Rusijos URM: šių pratybų nereikia sieti su padėtimi Sirijoje. Šaltiniai sako kitaip

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas pareiškė, kad pratybų nereikia sieti su padėtimi Sirijoje, nors pastarosiomis dienomis Sirijos kariuomenei ruošiantis pulti Idlibo provinciją, ji tapo labiau įtempta, pažymi „Kommersant“.

„Nemanau, kad šios pratybos kaip nors gali būti susijusios su Idlibu. Girdėjau apie mūsų karinių pratybų planus. Bet kokiu atveju Idlibas nėra prie Viduržemio jūros“, - teigė M. Bogdanovas.

Tačiau vienas leidinio šaltinis iš karinių organų sakė, kad šias pratybas galima vertinti kaip Rusijos atsaką į JAV veiksmus šiame regione – tai įrodo tas faktas, kad į karinių pratybų užduotis buvo įtraukta gynyba nuo povandeninių laivų.

Pasak šaltinio, šis faktas yra susijęs su tuo, kad šiame regione plaukioja mažiausiai du amerikiečių povandeniniai laivai „Ohio“ ir „Virginia“, galintys raketomis smogti Sirijai.