Šiame kalėjime gali būti neribotą laiką kalinami „vertingi“ IS užsienio kovotojai, sučiupti Irake ir Sirijoje, o ne tokie svarbūs sulaikytieji, kurių nepriima jų vyriausybės, gali būti siunčiami į vieną Irako kalėjimą, nurodė NBC, cituodama neįvardytus JAV pareigūnus ir Europos diplomatus.

Pranešime sakoma, kad tarp asmenų, kuriuos galvojama perkelti, yra Alexanda Amonas Kotey ir El Shafee el Sheikhas, priklausę keturių pagrobėjų gaujai, kurią jos belaisviai dėl stipraus britiško akcento praminė „bitlais“. Ši IS gauja pagrobtiems užsienio žurnalistams ir kitiems žmonėms nukirsdavo galvas.

Naujai sučiuptų džihadistų perkėlimas į Gvantanamą reikštų JAV politikos pasikeitimą valdant D. Trumpo administracijai: į Gvantanamą, kuriame vienu metu buvo 780 sulaikytųjų, nauji kaliniai nebuvo siunčiami nuo 2008 metų.

Dauguma Gvantanamo sulaikytųjų buvo paleisti; šiuo metu ten laikoma 40 kalinių, įskaitant kelias svarbias „al Qaeda“ figūras, kaltinamas prisidėjus prie 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų sąmokslo ir kitų išpuolių.

Jų procesai kariniuose teismuose yra įstrigę daugiau kaip dešimtmetį, o naujokų atvežimas pakurstytų susirūpinimą, kad D. Trumpo administracija neketina gerbti jų juridinių teisių.

JAV kariškiai neseniai repatrijavo du Sirijoje sulaikytus JAV piliečius ir jų bylas nusiuntė civiliniams teismams, kur jie bus teisiami už paramą „Islamo valstybei“.

JAV kariškių atstovė Sarah Higgins NBC pranešimo nekomentavo, tik sakė: „Šiuo metu niekam nėra paskirtas perkėlimas į Gvantanamą. Sulaikymo centras Guantanamo įlankoje yra viena iš priešo kovotojų perkėlimo ilgalaikiam sulaikymui galimybių. Tarp kitų galimybių yra perkėlimas pas užsienio partnerius ir persekiojimas JAV teismuose.“

Darbas su Britanija

A. A. Kotey ir El Sh. el Sheikho atvejai Britanijoje vertinami prieštaringai.

Nepatvirtintuose pranešimuose sakoma, jog prieš tai, kai jie 2018 metų pradžioje buvo sučiupti Sirijoje, iš jų buvo atimta Britanijos pilietybė, o britų vyriausybė nesiekė jų atvežimo į Britaniją teisti.

Mirties bausmės priešininkai Britanijoje reikalavo, kad JAV nebūtų leista jų perimti.

Liepos mėnesį britų saugumo ministras Benas Wallace'as parlamentui sakė, jog vyriausybė „glaudžiai bendradarbiauja su tarptautiniais partneriais siekdama užtikrinti, kad jie stotų prieš teisingumą už bet kokius padarytus nusikaltimus“.

Taip pat jis sakė, jog britų vyriausybės oficiali pozicija yra ta, kad Gvantanamo kalėjimas „turėtų būti uždarytas“.

„Kai dalijamės įrodymais su JAV, tai turi vykti turint aiškų tikslą plėtoti baudžiamąjį persekiojimą, ir mes tai aiškiai pasakėme Jungtinėms Valstijoms“, – sakė jis.