„Mes pasirengę ... pasiūlyti tokią partnerystę, kokios nėra buvę su jokia kita trečiąja šalimi“, – spaudos konferencijoje Berlyne sakė Michelis Barnier, šalia stovint Vokietijos užsienio reikalų ministrui Heiko Maasui.

Toks susitarimas galėtų apimti „ambicingą laisvosios prekybos susitarimą“ ir bendradarbiavimą aviacijos, saugumo ir užsienio politikos srityse.

Tačiau jis perspėjo, kad bet kokiu susitarimu turi būti gerbiami ES branginamos bendrosios rinkos „keturi stulpai“: laisvas žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimas.

„Bendroji rinka reiškia bendrąją rinką“, – sakė M. Barnier.

Iki oficialaus Britanijos išstojimo iš ES likus vos septyniems mėnesiams, Briuselio ir Londono derybos dėl „Brexit“ sąlygų yra įstrigusios.

Praėjusią savaitę britų finansų ministras Philipas Hammondas perspėjo, kad „Brexit“ be susitarimo galėtų turėti „didelių fiskalinių pasekmių“ produktyvumui ir skolinimuisi.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May vėliau stengėsi menkinti blogiausio scenarijaus tikimybę ir sakė, kad „Brexit“ be susitarimo nebūtų „pasivaikščiojimas parke, bet tai nebūtų ir pasaulio pabaiga“.

Britų parlamentarai nesutaria dėl Th. May pasiūlymų prekybos srityje išlaikyti glaudžius Britanijos ryšius su ES. Kai kurias šių pasiūlymų dalis jau atmetė Briuselis.

Londonas ir Briuselis tikisi susitarimą sudaryti iki spalio, kad Europos Parlamentas ir britų parlamentas galėtų jį ratifikuoti iki Britanijos išstojimo 2019 metų kovo 29 dieną.

ES vyriausiasis derybininkas M. Barnier anksčiau šį mėnesį sakė, kad jei būtų galima rasti sprendinius neišspręstiems klausimams, „galėtume sukurti tokią būsimą ES ir Jungtinės Karalystės partnerystę, kuri neturėtų precedento savo mastu ir nuodugnumu“.

Po M. Barnier komentaro svaro kursas penktadienio pavakarę pašoko beveik vienu procentu iki 1,11 euro.

Londono konsultavimo firmos „Capital Economics“ analitikai sakė, jog M. Barnier savo komentarais „pateikė tam tikrą patikinimą“, kad JK išstojimas nebus be susitarimo.