Anot Maskvos, tokia ataka būtų panaudota Vakarų kaip pretekstas smogti Sirijos vyriausybės pajėgoms.

Užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė, kad su tarptautinių teroristų tinklu susijęs vadinamasis Levanto išvadavimo komitetas ruošiasi įvykdyti cheminę ataką šiaurinėje Idlibo provincijoje.

Pasak jo, šią ataką nufilmuotų gelbėtojų organizacijos „Baltieji šalmai“ nariai. Rusija kaltina „Baltuosius šalmus“ sufabrikavus vaizdo medžiagą apie Sirijos režimo anksčiau įvykdytas atakas.

Vakarų valstybės ir ekspertai kaltina Sirijos vyriausybę anksčiau įvykdžius kelias chemines atakas. Po 2017-aisiais ir anksčiau šiais metais įvykdytų atakų Jungtinės Valstijos sudavė baudžiamųjų smūgių Damasko režimo taikiniams.

Rusija yra artima Damasko režimo, atmetančio kaltinimus dėl cheminių ginklų naudojimo, sąjungininkė. Pastarosiomis savaitėmis Sirijos vyriausybė telkė pajėgas prie Idlibo, veikiausiai ruošdamasi lemiamam paskutinio didelio sukilėlių bastiono puolimui.

Praėjusią savaitę Rusijos generolas majoras Aleksejus Cygankovas, vadovaujantis Maskvos įsteigtam kariaujančių Sirijos šalių sutaikymo centrui, pareiškė, kad britų specialiosios tarnybos dalyvauja planuojant būsimą provokaciją.

Antradienį tai griežtai paneigė Didžiosios Britanijos ambasadorė Jungtinėse Tautose.

„Netgi pagal pasibaisėtinus rusiškos propagandos standartus tai yra neeilinis kaltinimas, – sakė Karen Pierce per JT Saugumo Tarybos posėdį humanitarinei padėčiai Sirijoje aptarti. – Tai visiška netiesa.“

Ambasadorė sakė, kad tokiomis kalbomis siekiama skleisti „melagingas naujienas“ arba tai yra „priedanga prieš artėjančią Sirijos režimo pajėgų ataką Idlibe, kuri vėlgi bus prieš savo šalies žmones“.

„Kartoju pareiškimą, kurį anksčiau esame paskelbę su prancūzais ir amerikiečiais: bus duotas atitinkamas atsakas“, – pabrėžė K. Pierce.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas praėjusią savaitę taip pat įspėjo Damaską apie griežtas pasekmes, jei bus panaudotas cheminis ginklas.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia antradienį atkakliai laikėsi pozicijos, kad Sirijos sukilėliai planuoja cheminę ataką.

„Jei Gynybos ministerija kažką sako, ji remiasi konkrečiais faktais“, – pažymėjo jis.

„Sirijos ginkluotosios pajėgos neturi cheminių ginklų ir neplanuoja jų panaudoti. Tam nėra karinio poreikio. Esame tai ne kartą pabrėžę. Sveiko proto žmonės nenaudos kariniu požiūriu nereikalingų priemonių, kad išprovokuotų trijų didžiųjų valstybių atsakomuosius veiksmus“, – kalbėjo V. Nebenzia.

Saugumo Tarybos diplomatai sakė, kad per už uždarų durų vykusias konsultacijas K. Pierce perskaitė maždaug pusės tuzino Sirijos karinių vadų, šiuo metu esančių Idlibe, pavardes ir sakė, kad šie asmenys bus laikomi asmeniškai atsakingais, jei bus įvykdyta cheminė ataka.