Japonija yra vienintelė šalis pasaulyje, tebenaudojanti kiniško stiliaus kalendorius, susietus su imperatorių valdymo laikotarpiais. Didžiojoje pasaulio dalyje dabar gal ir 2018-ieji, bet Japonijoje tai 30-ieji Heisei metai, kitaip tariant, 30-ieji Akihito valdymo metai.

Nors Japonijoje plačiai naudojamas Grigaliaus kalendorius, imperatorių erų datos figūruoja vyriausybės dokumentuose, laikraščiuose ir komerciniuose kalendoriuose.

„Jei turi eras, lengviau įsivaizduoti, kokie buvo laikai“, – sakė didelės kalendorių gamintojos „Todan“ prezidentas Kunio Kowaguchi.

„Pavyzdžiui, prisimename, kad burbulas sprogo Heisei pradžioje“, – sakė jis, turėdamas omenyje spekuliacijų skatintos Japonijos ekonomikos kolapsą.

Pranešama, kad artėjanti eros Heisei pabaiga netgi tapo veiksniu, iš dalies lėmusiu vyriausybės sprendimą šiemet įvykdyti mirties bausmes sektos, 1995 metais surengusios pražūtingą zarino ataką Tokijo metropolitene, 13 narių.

Atrodo, kad vyriausybės pareigūnai prieš naujos eros pradžią norėjo padėti tašką dėl šių apokaliptinio kulto „Aum Shinrikyo“ („Aukščiausioji tiesa“) atakų. Visos 13 egzekucijų buvo įvykdytos liepos mėnesį.

Nuo VII amžiaus, kai buvo pradėta naudoti minima erų (jap. gengo) sistema, Japonijoje jų buvo beveik 250.

Praeityje imperatoriai eros pavadinimą pakeisdavo ir savo viešpatavimo metu, norėdami duoti naują pradžią po kokių nors gamtinių katastrofų ar krizių. Tačiau vėliau eros paprastai trukdavo visą monarcho valdymo laiką.

Iki sosto įpėdinio princo Naruhito žengimo į Chrizantemų sostą 2019 metų gegužę likus maždaug aštuoniems mėnesiams intensyvėja spėlionės dėl būsimos eros pavadinimo.

Ypač jį nori išgirsti kalendorių gamintojai, tokie kaip K. Kowaguchi.

Nauja Y2K problema?

Jo kompanija pagamina 10 mln. kalendorių per metus. Daugelyje jų pažymėtos ir vakarietiškos, ir imperatoriškosios datos.

Savo produktus jis pradeda spausdinti likus metams iki jų išleidimą, tad jau dabar per vėlu į jo 2019 metų kalendorius įtraukti naująjį pavadinimą. Vis tik K. Kowaguchi tikisi, kad sprendimas bus priimtas 2020 metų kalendorių partijai tinkamu laiku.

Naujoji imperatoriškoji era bus pirmoji po informacinių technologijų revoliucijos, tad technologijų sektorius taip pat rengiasi pereigai.

Šis klausimas dažnai lyginamas su vadinamąja Y2K problema prieš 2000 metus, kai ekspertai kalbėjo apie galimą technologinę apokalipsę ir nuogąstavo, kad kompiuteriai nesupras naujosios datos.

Dabartinė padėtis nuo Y2K problemos laikų ar perėjimo į Heisei erą labai skiriasi tuo, kad IT plačiai naudojamos, o informacija perduodama tarp įrenginių, galinčių prisijungti prie interneto, sakė JAV programinės ir techninės įrangos gamintojos „Microsoft“ Japonijos padalinio atstovas Kazunori Ishii.

„Negalime tiksliai numatyti, kas įvyks“, – sakė jis, tačiau pridūrė, kad dideli sutrikimai „mažai tikėtini“.

Japonijoje naudojamą programinę įrangą, konvertuojančią vakarietiško ir imperatorių kalendorių datas, prasidėjus naujai erai reikės atnaujinti. Be to, reikės sukurti kodą ir šriftus naujajam pavadinimui.

84 metų imperatoriaus sprendimas atsisakyti sosto sudarė ekspertams geras sąlygas rinkti naujos eros pavadinimą.

Ši užduotis tenka vyriausybei, o ne rūmams. Ją, kaip ir daugelį su imperatoriškąja šeima susijusių dalykų, gaubia paslaptis.

Iš pradžių pranešimai rodė, kad naujosios eros pavadinimas bus paskelbtas 2018 metais, bet tada pasklido gandai, kad paskelbimas bus atidėtas.

Tai galėtų rodyti iššūkio dydį. Ekspertus varžo būtinos sąlygos, kad pavadinimas būtų sudarytas iš dviejų hieroglifų, lengvai perskaitomas ir parašomas, be dažnų vardų.