„Dabar svarbiausia, kad suskaldytame demokratijos žemėlapyje nuo Japonijos iki Kanados šimtas su viršum demokratiškų šalių surastų savyje jėgų pasakyti, ne kad „Amerika First“, ne kad „Japonija First“, ne kad „Lietuva First“, bet kad demokratija ir solidarumas yra pirma. Tam solidarumui atstovavo mus jungiantis Johnas McCainas“, – BNS sekmadienį sakė E. Zingeris, perfrazuodamas JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkiminį šūkį.

Jis pasakojo ne kartą bendravęs su senatoriumi ir visada iš jo jautęs stiprų palaikymą Lietuvai.

„Buvau tuo metu komiteto pirmininku, buvau derybose su sovietais 1990 metais. Atsimenu kaip signataras mūsų pirmus susitikimus, tai buvo žmogus, kuris faktiškai atstovavo Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) politikai. (...) Jis nepaprastai vertino Lietuvos įnašą į Sovietų Sąjungos – blogio imperijos – sugriovimą ir iš esmės buvo R. Reigano dešinioji ranka įgyvendinant paramą mums kovoje už nepriklausomybę“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis teigė prisiminsiantis J. McCainą kaip kompromisų nedariusį žmogų.

„Jis įrodė, kad idėjos gali laimėti prieš išskaičiavimą, idėjos gali laimėti prieš cinizmą, kad idėjų pasaulis egzistuoja“, – tvirtino E. Zingeris.

„Jam visada užteko laiko demokratijos įtvirtinimo reikalams ir jisai suprato, kad Vakarų pasaulis neapsiriboja laisva rinka, Vakarų pasaulis pirmiausia yra laisvė ir demokratija“, – pridūrė jis.

81-erių Vietnamo karo veteranas, parlamentaras J. McCainas šeštadienį mirė pralaimėjęs kovą su smegenų vėžiu. Senate jis dirbo ilgiau kaip tris dešimtmečius.