„Kelione buvo visiškai privati“, – po susitikimo Sočyje su Suomijos lyderiu Sauli Niinisto surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Kremliaus šeimininkas.

Vis dėlto, pridūrė jis, „nepaisant iškilmių mums pavyko pasikalbėti tiek su užsienio ministre, tiek su Austrijos kancleriu“ Sebastianu Kurzu.

Anot Rusijos prezidento, Austrija atlieka „labai teigiamą vaidmenį“ ne tik dvišaliuose santykiuose, bet ir „palaikant dialogą tarp Rusijos ir Europos Sąjungos“.

V. Putinas buvo vienas iš maždaug šimto pietryčių Austrijos Gamlico kaimelyje vykusių Karin Kneissl ir verslininko Wolfgango Meilingerio vestuvių svečių.

Vaizdo įrašas, kuriame nuotaka žemai nusilenkdama dėkoja V. Putinui už šokį žaibiškai paplito internete, o ministrės oponentai negailėjo jai kritikos.

Austrijos opozicijos politikai kritikavo K. Kneissl sprendimą į savo vestuves pakviesti Rusijos lyderį, nes tai, pasak jų, daro žalą Austrijos siekiui tapti „nuoširdžia tarpininke“ derybose tarp Europos ir Rusijos.

Pasak V. Putino vestuvių svečiai „visi buvo suaugusieji, užimantys rimtas pozicijas visuomenėje ir vyriausybėje“, bet tuo pat metu jie buvo „labai atviri ir džiaugsmingi“.

V. Putinas taip pat atsivežė kazokų chorą iš Pietų Rusijos, kuris giedojo jaunavedžiams, nurodė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

Dziudo besidomintis Rusijos lyderis sakė taip pat užmezgęs tvirtus ryšius su jaunikiu W. Meilingeriu.

Jis „yra buvęs sportininkas, užsiėmęs dziudo, ir tai visada suartina“, pažymėjo V. Putinas.

Tuo tarpu Austrijos kancleris S. Kurzas pareiškė, kad jo šalies užsienio politika nepakito, nepaisant V. Putino apsilankymo K. Kneissl vestuvėse, trečiadienį pranešė austrų leidinys „Oberoesterreich nachrichten“.

Pasak S. Kurzo, „tarptautinė bendruomenė, aišku, dėl to sureagavo, tačiau Austrijos pozicija (Rusijos atžvilgiu) tebėra nepakitusi“.

Austrijos kancleris pridūrė, kad iš anksto nežinojo, kad diplomatijos vadovės vestuvėse ketino dalyvauti V. Putinas.

K. Kneissl į užsienio reikalų ministro postą nominavo kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPO), kuri nuo 2016 metų turi pasirašiusi „bendradarbiavimo paktą“ su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Nuo praėjusių metų gruodžio FPO yra valdančiojoje koalicijoje su S. Kurzo Austrijos liaudies partija (OVP). Rinkimuose laimėjusios partijos savo kampaniją statė ant antiimigracinės platformos.

Rusija dažnai kaltinama siekiant susilpninti ir suskaldyti ES, ypač palaikant ryšius su populistinėmis partijomis tam tikrose Europos šalyse.

K. Kneissl pakvietė V. Putiną į savo vestuves pernai, kai šis lankėsi Vienoje.

Pastaruoju metu padaugėjo spėlionių dėl paties Rusijos prezidento santykių statuso, jam ir jo žmonai Liudmilai 2013-aisiais paskelbus apie savo skyrybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)