V. Putinas buvo vienas iš maždaug 100 svečių, dalyvavusių politikės Karin Kneissl ir jos išrinktojo verslininko vestuvėse šeštadienį Austrijoje.

Nuo tada, kai praeitą savaitę pranešta apie Rusijos prezidento privatų vizitą, opozicija negailėjo kritikos K. Kneissl, argumentuodama, kad pakenkta šalies kaip politiškai neutralios valstybės įvaizdžiui. Šį pusmetį Austrija pirmininkauja Europos Sąjungai.

Pirmadienį, rugpjūčio 20 dieną, skandalas įgavo naują mastą, kai prokremliška televizija RT parodė filmuotą medžiagą, kaip iš laimės švytinti Austrijos diplomatijos vadovė už šokį Rusijos prezidentui padėkoja nuolankiai pritūpdama.

Vaizdą iš karto pasičiupo Austrijos žiniasklaida. Viena iš garsiausiai rėkiančių antraščių – „Kneissl prieš V. Putiną puolė ant kelių“.

„Kokia neprofesionali turėtų būti užsienio reikalų ministrė, jeigu drįso pritūpti prieš V. Putiną? Net jei tai tik smagus mandagumo gestas po šokio, ji turėjo žinoti, kad tokių kadrų būti negali“, – rašo kairiųjų pažiūrų apžvalgininkas Robertas Misikas.

Austrijos vicekancleris Heinzas Christianas Strache iš radikaliosios dešinės „Laisvės partijos“, kuris taip pat dalyvavo vestuvėse, stojo ginti užsienio reikalų ministrės, argumentuodamas, kad ji lankė prestižinę Vienos šokių mokyklą „Elmayer“ ir puikiai žinojo, kaip reikia elgtis.

„Vestuvių šokio ir diplomatijos, draugiškumo bei gerų manierų derinys – geriau atstovauti Austrijai paprasčiausiai net nebuvo galima“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jis.

K.Kneissl nepriklauso jokiam politiniam judėjimui. Į užsienio reikalų ministro postą ją pasiūlė H. Ch. Strache, kuris 2016 metaus pasirašė bendradarbiavimo paktą su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Vienos šokių mokyklos „Elmayer“ vadovas Thomas Schaeferis-Elmayeris esą patvirtino, kad gestas pasibaigus šokiui buvo ne kas kita, kaip „dėkingumo išraiška už šokį“.

Po trumpos viešnagės vestuvėse Rusijos prezidentas išskrido į Vokietiją susitikti su šalies kanclere Angela Merkel.

Prieš pat vestuves Austrijos opozicijos politikai negailėjo kritikos sprendimui pakviesti Rusijos prezidentą, argumentuodami, kad toks poelgis verčia abejoti Austrijos kaip neutralios Europos ir Rusijos derybininkės vaidmeniu. Žalieji pareikalavo, kad ministrė atsistatydintų.

Rusija kaltinama siekiais susilpninti ir suskaldyti Europos Sąjungą, o šių tikslų siekia palaikydama ryšius su populistinėmis kelių Europos šalių partijomis.