„Tai Putinui, kurio populiarumą po atėjimo į valdžią 2000 metais padėjo išlaikyti laiku mokamos pensijos, buvo labai svarbus klausimas (Jelcino laikais tai pasitaikydavo retai)“, – paaiškina „Newsweek“ žurnalistas Markas Bennettsas.

„Aš prieš pensinio amžiaus ilginimą. Kol aš prezidentas, tokio sprendimo nebus“, – 2005 metais kalbėjo V. Putinas.

M. Bennettsas tęsia: „Praėjo 13 metų, Putinas vis dar prezidentas, tačiau jo pažadas Rusijos žmonėms grįžo bumerangu atimti jam gyvybės“. Liepos 14 dieną partija „Vieningoji Rusija“ pristatė įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus ilginimo.

„Neigiama reakcija į siūlymą tapo stipriausiu per visą tą laiką smūgiu V. Putino populiarumui. Akivaizdu, kad prezidentui, kuris džiaugėsi neįtikėtinu populiarumu, kai Rusijos santykiai su Vakarais vis prastėjo, dabar nežino, kaip atsigauti po šio netikėto smūgio savo reitingams“, – teigia straipsnio autorius, remdamasis naujausia viešosios nuomonės apklausa, kurios duomenimis V. Putino populiarumas nuo 77 proc. sumenko iki 63 proc.

„Lyginant su vidutiniais Vakarų lyderių reitingais, skaičius labai didelis, tačiau analitikai sako, kad V. Putinui, kuris gyrėsi visos valstybinės žiniasklaidos kontrole, šie skaičiai kelia rimtą pavojų“, – teigiama straipsnyje.

„Siūlomos reformos nepopuliarios ne dėl priežasčių, bet iš esmės dėl to, kad dauguma rusų bijo tos pensijos paprasčiausiai nesulaukti“, – teigia žurnalistas.

Kremlius pripažįsta, kad Putinas sulaužė pažadą niekada nedidinti pensinio amžiaus, tačiau tvirtina, kad demografinės situacijos pasikeitimai jam paprasčiausiai nepaliko kito pasirinkimo“, – rašoma straipsnyje.

Pateikiama įdomios statistikos iš „Levada Center“: beveik 90 proc. rinkėjų pasisako prieš šios valdžios planus, 40 proc. pasirengę eiti į gatves ir priversti valdžią persigalvoti. „Tai demonstruoja, kad visuomenė nepatenkinta, tvyro nemenka įtampa“, – sako „Levada Center“ vadovas Levas Gudkovas.

Pabrėžiama, kad „Vieningoji Rusija“ buvo priversta nurodyti savo frakcijos nariams balsuoti už šį įstatymo projektą, o vis daugiau partijos narių ir patarėjų pasisako prieš iniciatyvą ilginti pensinį amžių.

Buvęs Kremliaus kalbų rašytojas, o dabar politikos analitikas Abbasas Galliamovas sako, kad net jeigu Putinas ir sustabdytų pensijų reformą ir paleistų valdžią, rinkėjai, galimas dalykas, visa tai interpretuotų kaip „priverstinį atsitraukimą“. Ir tai, teigia jis, gali suduoti mirtiną smūgį prezidento kaip galingo valdytojo įvaizdžiui: „Dabar nėra jokio užtikrinto būdo išgelbėti V. Putino populiarumą“.