„Aukos turėtų žinoti, kad popiežius yra jų pusėje“, – rašoma Vatikano pareiškime, išplatintame po to, kai antradienį didžioji prisiekusiųjų žiuri paskelbė šokiruojančią ataskaitą apie Katalikų Bažnyčios vykdytą sisteminį seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius dangstymą.

„Kentėjusieji yra jo prioritetas, ir Bažnyčia nori juos išklausyti ir išrauti su šaknimis šį tragišką siaubą, griaunantį nekaltų žmonių gyvenimus“, – rašoma pareiškime.

„Yra du žodžiai išreikšti jausmams susidūrus su šiais šiurpiais nusikaltimais: gėda ir gailestis“, – pažymima jame.

Vatikano pareiškime priduriama, kad Bažnyčia turi išmokti „skaudžias praeities pamokas, o smurtautojai ir tie, kurie leido tam smurtui vykti, turi būti patraukti atsakomybėn“.

Manoma, kad antradienį pristatytas dokumentas yra nuodugniausia ataskaita apie prievartą JAV Bažnyčioje nuo tada, kai 2002 metais dienraštis „The Boston Globe“ pirmą kartą iškėlė į dienos šviesą kunigų pedofilų nusikaltimus.

Antradienį paskelbta ataskaita leido pareikšti kaltinimus dviem dvasininkams, vienas iš kurių padarė kaltės pripažinimo pareiškimą. Tačiau dauguma kitų atsakingų asmenų jau yra mirę, o didžioji dalis nusikaltimų buvo įvykdyti taip seniai, kad už juos jau nebegalima vykdyti baudžiamojo persekiojimo.

Dvejus metus trukęs didžiosios žiuri tyrimas apėmė visas, išskyrus dvi, Pensilvanijos vyskupijas. Jo metu buvo apklausti dešimtys liudininkų ir išnagrinėti pusė milijono puslapių Bažnyčios dokumentų. Paaiškėjo, kad „esama patikimų įtarimų dėl daugiau nei 300 kunigų grobuonių“.

Buvo nustatyta per tūkstantis nukentėjusių vaikų, tačiau „tikrąjį aukų skaičių“ sudaro ne vienas tūkstantis, pažymima ataskaitoje.

Popiežius Pranciškus

Slėpė dešimtmečius

Neretai aukos buvo traumuojamos visam gyvenimui, įnikdavo į alkoholį, kvaišalus ar nusižudydavo, rašo didžioji žiūri. Vienintelė išeitis yra rekomenduoti keisti įstatymus ir iškelti į dienos šviesą visa, kas nutiko, kad būtų užkirstas kelias pasikartoti panašaus masto išnaudojimui.

Kol kas tik dviem kunigams buvo pareikšti kaltinimai dėl nusikaltimų, už kuriuos dar nėra suėjęs baudžiamosios atsakomybės senaties terminas.

Didžioji žiuri paragino keisti įstatymus, kad būtų netaikoma senatis seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus, ir aukos turėtų daugiau laiko pareikšti civilinius ieškinius, taip pat sugriežtinti įstatymo nuostatas, įpareigojančias iš karto pranešti apie prievartos atvejus, kai apie tai sužinoma.

„Nepaisant tam tikrų institucinių pertvarkų atskiri Bažnyčios lyderiai didžia dalimi išvengė viešos atsakomybės“, – rašoma ataskaitoje.

„Kunigai prievartavo mažus berniukus ir mergaites, o Dievo tarnai, kurie buvo už juos atsakingi, nieko nesiėmė. Jie tai slėpė. Dešimtmečius“, – pažymima joje.

Bažnyčios hierarchai perkeldavo kunigus grobuonis į aukštesnes pareigas ir leisdavo jiems toliau kunigauti 10, 20 ar netgi 40 metų po to, kai sužinodavo apie jų nusikaltimus, o aukų sąrašas toliau ilgėdavo, sakė Pensilvanijos valstijos generalinis prokuroras Joshas Shapiro.

Jungtinėse Valstijose seksualine prievarta kaltinami nuo 5 700 iki 10 tūkst. kunigų. Tačiau tik keli šimtai iš jų stojo prieš teismą ir išgirdo nuosprendį už savo nusikaltimus, skelbia „Bishop Accountability“.

Šio tinklalapio duomenimis, nuo šio amžiaus 1-o dešimtmečio, kai Katalikų Bažnyčią ėmė purtyti vaikų seksualinio išnaudojimo skandalai, Jungtinėse Valstijose susitarimams su aukoms Bažnyčia išleido kiek daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių.

Esama duomenų, kad Jungtinėse Valstijose gali būti iki 100 tūkst. aukų.

„Nulinė tolerancija“

2013 metais pontifiku tapęs Pranciškus žadėjo laikytis „nulinės tolerancijos“ dėl dvasininkų seksualinės prievartos prieš vaikus ir išvaduoti Bažnyčią nuo pedofilijos rykštės, padariusios didžiulę žalą jos pozicijoms daugelyje šalių.

Tačiau popiežiaus autoritetui šiuo klausimu smarkiai pakenkė virtinė klaidingų žingsnių, o aukas ginančios organizacijos tvirtina, kad Katalikų Bažnyčia toliau nelinkusi perduoti dvasininkų pedofilų baudžiamąjį persekiojimą vykdančioms institucijoms.

Pranciškus yra palyginęs kunigų vykdomą lytinį išnaudojimą su dalyvavimu „juodosiose mišiose“. Tačiau jis kaltinamas tuo, jog yra pernelyg atlaidus pedofilams ir taiko jiems bendrą gailestingumo politiką, kurią skatina Katalikų Bažnyčioje.