Maždaug 10 tūkst. raudonai vilkinčių Darbininkų partijos šalininkų susirinko prie Aukščiausiojo rinkimų teismo, kur L.I. Lula da Silvos artimiausi bendražygiai užpildė reikiamus dokumentus, kad dvi kadencijas valstybės vadovo poste dirbęs kairiųjų eksprezidentas, šiuo metu atliekantis įkalinimo bausmę už korupciją, būtų užregistruotas kandidatu rinkimuose.

„Tai oficialu! Lula yra Darbininkų partijos kandidatas“, – buvo paskelbta eksprezidento oficialioje interneto svetainėje.

Dėl tokio netikėto įvykių posūkio dar sudėtingiau prognozuoti, kaip gali baigtis spalį vyksiantys rinkimai, kuriuose ietis surems virtinė spalvingų kandidatų, tarp jų buvęs armijos kapitonas, giriantis buvusią Brazilijos diktatūrą, ir iškili aplinkosaugos aktyvistė.

„Ši diena labai svarbi. Atėjome čia užregistruoti draugo Lulos kandidatūros, nors esama žmonių, kurie nenori, kad tai įvyktų“, – sakė eksprezidento įkurtos darbininkų partijos vadovė Gleisi Hoffmann, kai išėjo iš teismo mojuodama registracijos dokumentais.

Visgi gali būti, jog šis žingsnis teturės simbolinę reikšmę.

L.I. Lula da Silva tik pradėjo atlikti jam skirtą 12 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis buvo nuteistas už tai, kad priėmė kyšį – prabangius pajūrio apartamentus. Pagal Brazilijos rinkimų įstatymus, reikalaujančius, kad kandidatai būtų nepriekaištingos reputacijos, eksprezidentui veikiausiai bus uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Rinkimų teismas greitai dėl to turėtų paskelbti savo sprendimą.

L.I. Lula da Silva per savo prezidentavimą 2003–2010 metais tapo itin populiariu lyderiu ir svarbia figūra tarptautinėje arenoje. Jo šalininkai tvirtina, kad jis buvo sąmoningai eliminuotas iš rinkimų kovos.

Nepaisant visų jo teisinių problemų L.I. Lula da Silva tvirtai pirmauja viešosios nuomonės apklausose. Tuo pat metu nemaža dalis brazilų jį vertina labai neigiamai, ir tai atspindi faktą, kad eksprezidentas tapo itin skaldančia figūra.