Itin neįprastame D. Trumpo įsake sakoma, kad J. Brennano, buvusio CŽA stoties Rijade vadovo, elgesys tapo „padrikas“.

J. Brennanas dažnai kritikuoja D. Trumpą. Kelios valandos prieš paskelbiant D. Trumpo įsaką buvęs CŽA vadovas apkaltino respublikoną lyderį nesugebant „užtikrinti minimalių padorumo, mandagumo ir sąžiningumo standartų“.

Kai D. Trumpo netikėtas sprendimas buvo paskelbtas per Baltųjų rūmų spaudos konferenciją, J. Brennanas iškart smogė atgal: jis apkaltino prezidentą mėginant varžyti žodžio laisvę „politiškai motyvuotais“ veiksmais ir pridūrė, kad toks elgesys turėtų „kelti didžiulį nerimą visiems amerikiečiams“.

Savo pareiškime D. Trumpas teigia, kad buvęs Amerikos žvalgybos vadovas reiškė „nepagrįstus ir piktinančius kaltinimus šiai administracijai per siautulingus išpuolius internete ir televizijoje“ ir kad jo „komentarai buvo vis labiau pamišėliški“.

Johnas Brennanas

J. Brennanas, konsultuodavęs ir respublikonų, ir demokratų prezidentus, dabar gali prarasti prieigą prie įslaptintos informacijos, nors tokia teisė buvusiems aukšto rango pareigūnams paprastai yra paliekama.

Baltieji rūmai paskelbė, kad leidimus dirbti su įslaptinta informacija taip pat gali prarasti aštuoni kiti pareigūnai, įskaitant buvusį nacionalinės žvalgybos direktorių Jamesą Clapperį, buvusį CŽA direktorių generolą Michaelą Haydeną ir buvusį Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey.

Šie asmenys kaltinami besinaudojantys valstybės tarnyba ir teise prieiti prie konfidencialių dokumentų politiniais ir finansiniais tikslais.

„Istoriškai buvusiems žvalgybos ir teisėsaugos agentūrų vadovams būdavo leidžiama palikti prieigą prie įslaptintos informacijos pasibaigus jų tarnybai vyriausybėje, kad jie galėtų konsultuoti savo įpėdinius“, – sakoma D. Trumpo pareiškime.

„Šiuo metu bet kokia nauda, kurios mano administracijos aukšto rango pareigūnai galėtų gauti iš konsultacijų su p. Brennanu, dabar yra persveriama pavojaus, keliamo jo padrikų veiksmų ir elgesio“, – pridūrė prezidentas.

Vėliau jis savo „Twitter“ žinutėje rašė: „Johnas Brennanas yra šios šalies dėmė – mes nusipelnėme geriau.“ D. Trumpas taip pat pacitavo vienos naujos knygos autorių, teigiantį, kad ankstesnis prezidentas Barackas Obama mėgino žlugdyti jo rinkimų kampaniją.

„Bananų respublika“

Po praeitą mėnesį įvykusio D. Trumpo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu J. Brennanas, vadovavęs CŽA per B. Obamos kadenciją, pareiškė, kad dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko elgesys „nė kiek nesiskiria nuo išdavystės“.

Sprendimas atšaukti J. Brennano leidimą iškart sukėlė pasipiktinimo bangą. Padėtį pakomentavo ir buvęs CŽA vadovas.

„Šis veiksmas yra dalis platesnių p. Trumpo pastangų slopinti žodžio laisvę ir bausti kritikus“, – pareiškė J. Brennanas.

„Visi amerikiečiai, įskaitant žvalgybos profesionalus, turėtų smarkiai sunerimti, kokia yra atviro pasisakymo kaina. Mano principai verti daug daugiau negu leidimai. Aš nesiliausiu“, – pridūrė jis.

Duodamas interviu televizijai MSNBC, kurioje dabar dirba analitiku, J. Brennanas sakė: „Jeigu p. Trumpas mano priversiantis mane tiesiog pasitraukti ir nutilti, jis labai smarkiai klysta.“

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry apkaltino D. Trumpą „statant asmeninę siaurą politiką pirmiau patriotizmo ir nacionalinio saugumo“.

„Tokio bananų respublikos elgesio galima būtų tikėtis šalyse, į kurias Valstybės departamentas perspėja amerikiečius nevykti, o ne namuose, JAV“, – sakoma J. Kerry „Twitter“ žinutėje.

Nacionalinio saugumo teisės ekspertas Bradas Mossas taip pat sakė nesąs tikras, ar D. Trumpas teisiškai gali panaikinti leidimus dirbti su konfidencialia informacija, remdamasis Baltųjų rūmų nurodytomis priežastimis.

M. Haydenas savo ruožtu sakė, kad D. Trumpo grasinimai nepadarys „jokio poveikio, ką aš galvoju, sakau ar rašau“.

Jis taip pat sakė televizijai CNN, kad „atrodo, tarsi jie norėtų, jog mes besąlygiškai pasirašytume susitarimą nekritikuoti“, turėdamas omenyje D. Trumpo įpareigojimus, neretai pateikiamus civiliams darbuotojams.

Tuo metu J. Comey paskelbė pareiškimą, kad leidimai dirbti su įslaptinta informacija „neturėtų būti naudojami kaip užstatai žemo lygio politiniame žaidime“. Jis taip pat gyrė J. Brennaną kaip „pasišventusį visuomenės tarną“.