Policija paskelbė suėmusi į 3-ą dešimtį įžengusį vairuotoją, kuris įtariamas įvykdžius teroristinį nusikaltimą.

„Šiame etape pareigūnai nemano, kad esama žmonių, kurių gyvybei grėstų pavojus“, – rašoma Skotland Jardo išplatintame pranešime.

Jame priduriama, kad niekas iš sužeistųjų veikiausiai nepatyrė „pavojingų gyvybei“ traumų.

7 val. 37 min. vietos (9 val. 37 min. Lietuvos) laiku nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip sankryžą kirtęs automobilis „Ford Fiesta“ parbloškia kelis dviratininkus ir pėsčiuosius ir dideliu greičiu rėžėsi į užtvarą prie parlamento rūmų.

Kitame vaizdo įraše matyti ką tik sužeisti dviratininkai ir pėstieji, gulintys gatvėje.

Į įvykio vietą nedelsiant buvo nusiųsta ginkluotų pareigūnų, kurie pašalino įtariamąjį iš transporto priemonės ir jį areštavo.

Vėliau paviešintose nuotraukose matyti policininkai, sulaikę ir uždėję antrankius džinsus ir juodą pūkinę striukę dėvinčiam vyrui. Jose taip pat matyti blokuojami šalia parlamento esantys keliai ir metropoliteno stotys.

„Automobilio vairuotojas, į 3-ą dešimtmetį įžengęs vyras... buvo suimtas ir įtariamas padarius teroristinių nusikaltimų“, – konstatavo policija.

„Daugiau automobilyje, kuris tebėra įvykio vietoje ir šiuo metu apžiūrimas, nieko nebuvo. Kol kas nebuvo konfiskuota jokių ginklų“, – pridūrė pareigūnai.

„Tyčinis“ incidentas

Policija kol kas nenustatė su tyrėjais nebendradarbiaujančio įtariamojo tapatybės, pranešė Londono policijos komisaro pavaduotojas Neilas Basu.

Tuo tarpu Londono greitosios pagalbos tarnyba informavo, kad vienam vyrui ir vienai moteriškei buvo suteikta pagalba iš pradžių vietoje, o vėliau – ligoninėje.

Tas vyras vėliau buvo išrašytas, o moteris tebėra ligoninėje, kur gydomi jos patirti sunkūs, bet gyvybei nepavojingi sužalojimai, sakė N. Basu.

Šiuo metu Šveicarijoje besilankanti britų premjerė Theresa May socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad jos „mintys su tais, kas buvo sužeisti per incidentą Vestminsteryje“.

Vyriausybės pareigūnai 14 val. (16 val. Lietuvos laiku) susirinko į skubų posėdį.

Įvykio liudininkė Ewalina Ochab sakė naujienų agentūrai AP, kad incidentas „atrodė esąs tyčinis“.

„Ėjau kitoje (gatvės) pusėje. Išgirdau kažkokį triukšmą, kažkas pradėjo klykti“, – pasakojo ji.

„Atsigręžiau ir pamačiau sidabrinį automobilį, važiuojantį labai arti užtvarų, galbūt netgi šaligatviu“, – pridūrė moteris. – Manau, (incidentas) atrodė tyčinis – automobilis važiavo dideliu greičiu, užtvarų link.“

„Garsus trenksmas“

45-erių liudininkas Jasonas Williamsas taip pat sakė, kad incidentas buvo panašus į tyčinį.

„Mačiau dideliu greičiu prie parlamento lėkusį automobilį. Jis įsirėžė į betoninį stulpą“, – pasakojo jis AP.

„Tai neatrodė kaip nelaimingas atsitikimas. Kaip galima tai padaryti atsitiktinai? Buvo garsus trenksmas“, – teigė vyras.

Londono meras Sadiqas Khanas savo ruožtu pareiškė, kad „visi Londono gyventojai, kaip ir aš, visiškai smerkiame visus teroro aktus mūsų mieste“.

„Londoniečių atsakas šiandien rodo, kad niekada mūsų neišgasdins, neįbaugins ar nesuskaldys jokia teroristinė ataka“, – teigė jis.

Praėjusiais metais prie Vestminsterio rūmų buvo įvykdytas panašus teroro išpuolis: 52 metų į islamą atsivertęs Britanijos pilietis Khalidas Masoodas nukreipė automobilį į pėsčiuosius ant tilto per Temzės upę, o vėliau mirtinai subadė prie parlamento budėjusį policininką.

Per šį išpuolį žuvo penki žmonės, dar apie 50 buvo sužeisti, o policija Kh. Masoodą nukovė.

JK nuo 2017-ųjų kovo 22-osios atakos prasidėjo neramus laikotarpis – per kitus kelis mėnesius šalyje buvo surengti dar keturi teroro išpuoliai.

Gegužės 22-ąją Mančesterio arenoje sprogus bombai, žuvo 22 žmonės, įskaitant vaikus, o praėjus kelioms savaitėms Londono mieste mikroatobusas rėžėsi į minią Londono tilte – tąsyk žuvo aštuoni praeiviai.

Dešinysis radikalas Darrenas Osborne'as, birželio 19-ąją šiauriniame Londone mikroautobusu įvažiavęs į maldininkų grupę, mirtinai parbloškė vieną musulmoną, o dar 51 žmogus buvo sužeistas, kai 18-metis Ahmedas Hassanas detonavo metropolitene sprogstamąjį užtaisą.