Tsai Ing-wen, kurios vyriausybė atsisako palaikyti Pekino poziciją, kad Taivanas yra Kinijos dalis, Jungtinėse Valstijose sustojo pakeliui į Paragvajų.

Savo kreipimesi Taivano prezidentė pažadėjo ginti demokratines vertybes.

„Laikysimės savo įsipareigojimo bendromis pastangomis skatinti regiono stabilumą ir taiką vadovaujantis nacionalinių interesų, laisvės ir demokratijos principais“, – sakė Tsai Ing-wen pirmadienį.

Kinija ir Taivanas atsiskyrė po 1949 metų pilietinio karo, bet Kinija tebelaiko salą savo nepaklusnia provincija, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas nedelsdamas pasmerkia bet kokius žingsnius, kurie galėtų būti palaikyti Taibėjaus vyriausybės de facto diplomatiniu pripažinimu.

Pekinas palaikė glaudžius ryšius su ankstesne prokiniška Taivano vyriausybe. Tačiau 2016 metų gegužę į valdžią atėjus Tsai Ing-wen, vadovaujančiai už nepriklausomybę pasisakančiai vadovaujančiai Demokratinei pažangos partijai, Taibėjaus ir Pekino santykiai smarkiai pašlijo.

Tsai Ing-wen savo kalbą pasakė Ronaldo Reagano prezidentinėje bibliotekoje. Jį gyrė 40-ąjį Amerikos prezidentą už jo indėlį palaikant draugiškus Taivano ir JAV ryšius, įskaitant įsipareigojimą nespausti Taibėjaus vesti derybas su Pekinu.

2003 metais Niujorke lankėsi tuometinis Taivano prezidentas Chen Shui-bianas, kuriam ten buvo įteiktas žmogaus teisių apdovanojimas. Trumpo apsilankymo metu jis taip pat pasakė kelias viešas kalbas.

Nuo 1979 metų Vašingtonas diplomatiškai pripažįsta ne Taivaną, o Kiniją, bet yra svarbiausias neoficialus salos diplomatinis sąjungininkas ir pagrindinis ginklų tiekėjas.

JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui, Vašingtono ir Taibėjaus santykiai dar pagerėjo, o šią savaitę priimtame Nacionalinės gynybos įgaliojimų įstatyme (National Defense Authorization Act, NDAA) yra numatytas įsipareigojimas teikti karinę paramą Taivanui.

Praėjusį mėnesį JAV pasiuntė du karo į laivus į Taivano sąsiaurį. Tai padaryta po virtinės šalia salos Pekino surengtų pratybų.

Kinijos valstybinis laikraštis „Global Times“ apkaltino JAV ir Taivaną „šešėliniais sandėriais“ bei įspėjo, kad Pekinas gali „drastiškai nubausti“ Taivano valdžią.