ESBO misijos ataskaitoje nurodoma, kad, remiantis bepiločio orlaivio nufilmuota medžiaga, 8 sunkvežimių konvojus naktį gruntkeliu įvažiavo į Ukrainą, o tada grįžo atgal, ir tai įvyko naktį į rugpjūčio 8 d. regione, kuriame nėra pasienio kontrolės postų.

Iš vaizdo įrašo matyti, kaip sunkvežimiai juda rytų kryptimi, riedėdami keliu, einančiu palei Ukrainos nekontroliuojamą Čistiakovės gyvenvietę.

„Atsidūrusi netoli Manyčiaus gyvenvietės, t. y. maždaug už 3,5 kilometro nuo Ukrainą ir Rusijos Federaciją skiriančios sienos, sunkvežimių kolona pasuko į rytus, įsukdama į sieną kertantį gruntkelį. Neužilgo bepilotės skraidyklės kamera užfiksavo antrą koloną. Ji nuo sienos su Rusijos Federacija tuo pačiu gruntkeliu judėjo rytų kryptimi“, – nurodoma ESBO ataskaitoje.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją, kad ši teikia ginkluotą paramą pasiskelbusių Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos separatistams.

Kijevo duomenimis, pastarosiomis dienomis separatistai 4 5 kartus pažeidė šaudymų nutraukimo susitarimą. Žuvo vienas ukrainietis kareivis, dar du buvo sužeisti.

JAV valstybės departamento specialusis atstovas derybose Ukrainos klausimais Kurtas Volkeris mano, kad įrašuose užfiksuoti vaizdai dar kartą įrodo, jog Rusija sąmoningai siekia užtęsti konfliktą.

Šią nuomonę K. Volkeris išreiškė komentuodamas vykdant ESBO misiją paleistos bepilotės skraidyklės nufilmuotą medžiagą, iš kurios matyti, kaip keli sunkvežimių konvojai neteisėtai įvažiuoja iš Rusijos į Ukrainą, krisdami nekontroliuojamą valstybes skiriančios sienos atkarpą. Savo „Twitter“ paskyroje specialusis JAV atstovas pareiškė manąs, kad tai liudija apie nesiliaujančias Rusijos pastangas pratęsti karinius veiksmus Donbaso regione, rašoma news.liga.net.

„Šiuose kadruose, užfiksuotuose vykdant ESBO specialiąją stebėsenos misiją, matyti, kaip sunkvežimių konvojai iš Rusijos neteisėtai įvažiuoja į Ukrainą. Verta priminti, kad Rusija savo veiksmais atėmė galimybę efektyviai vykdyti su sienos stebėsena susijusį darbą, be to, Rusijos pajėgos nuolatos trukdo ESBO specialiosios stebėsenos misijos Ukrainoje vykdytojams atvykti prie sienos“, – parašė K. Volkeris.

Jis mano, kad „tai yra dar vienas būdas, kurį išnaudodama Rusija sąmoningai vilkina konfliktą ir pratęsia karinius veiksmus Ukrainos rytuose, nepaisydama tarptautinės bendruomenės pastangų, kurių tikslas – įtvirtinti taiką Ukrainoje“.