Philipas Wilsonas yra vienas iš aukščiausių Bažnyčios hierarchų visame pasaulyje, nuteistų už vaikų lytinio išnaudojimo slėpimą.

Gegužę jis buvo pripažintas kaltu dėl liūdnai pagarsėjusio kunigo pedofilo Jimo Fletcherio nusikaltimų Naujojo Pietų Velso Hanterio regione dangstymo.

Niukaslo vietos teismas 67 metų Ph. Wilsonui skyrė 12 mėnesių nelaisvės be galimybės pusę metų kreiptis dėl lygtinio atleidimo nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą. Tačiau teismas nurodė įvertinti galimybę jam bausmę atlikti namų arešto sąlygomis.

Ph. Wilsonas buvo paleistas už užstatą, o antradienį teisėjas Robertas Stone'as nusprendė, kad buvusiam arkivyskupui neteks kalėti už grotų. Vietos žiniasklaida praneša, kad toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į Ph. Wilsono amžių ir psichinę bei fizinę būklę.

Dvasininkui, namų arešto bausmę atliksiančiam neįvardijamoje vietoje, taip pat teks nuolat būti su specialiu sekimo prietaisu.

Ph. Wilsonas iš Adelaidės arkivyskupo pareigų pasitraukė praėjusį mėnesį, kai šalies premjeras Malcolmas Turnbullas paragino Vatikaną jį atleisti.

Ph. Wilsonas ilgą laiką tvirtino esąs nekaltas ir iš pradžių atsisakė atsistatydinti, kol bus išnagrinėtas jo apeliacinis skundas.

R. Stone'as pripažino Ph. Wilsoną kaltu nuslėpus sunkų kito asmens nusikaltimą, už kurį numatyta baudžiamoji atsakomybė. Teisėjas priėjo prie išvados, kad svarbiausias arkivyskupo motyvas buvo siekis apsaugoti Bažnyčią.

Skelbdamas nuosprendį R. Stone'as pažymėjo, kad „nusikaltėlis nerodo atgailos“.

Nuosprendis arkivyskupui buvo paskelbtas netylant kaltinimų bangai, kad Katalikų Bažnyčia ignoravo ir dangstė seksualinę prievartą prieš vaikus Australijoje. Panašių kaltinimų girdima ir kitose šalyse.

Teismo proceso metu nebuvo ginčų dėl to, kad J. Fletcheris, kuris jau yra miręs, lytiškai išnaudojo per mišias patarnaudavusį berniuką Peterį Creigh. Buvo aiškinamasi, ar Ph. Wilsonas, kuris tuomet buvo vikaras, iš tiesų nieko nedarė, kai jam apie tai buvo pranešta.

Ph. Wilsonas tarnavo kunigu Naujajame Pietų Velse, o 1996 metais popiežius Jonas Paulius II paskyrė jį Vulongongo vyskupu. Po penkerių metų jis tapo Adelaidės arkivyskupu.