A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas pareiškė, kad abu lyderiai susitiks šeštadienį Vokietijos vyriausybės svečių namuose netoli Berlyno.

Ginčytinos naudos projektui, pagal kurį „Nord Stream“ realus metinis pralaidumas iki 2019-ųjų pabaigos išaugtų dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų, aktyviai priešinasi Ukraina, Lietuva ir Lenkija, jį laikančios ne komerciniu, o politiniu.

Prieš šio projekto įgyvendinimą kategoriškai pasisako ir suskystintas gamtines dujas Europai siūlančios Jungtinės Valstijos.

Pasak S. Seiberto, Vokietijai „svarbu, kad Ukraina išsaugotų savo, kaip rusiškų dujų tranzitinės šalies, vaidmenį“.

A. Merkel ir V. Putinas taip pat aptars, kaip užbaigti „per ilgai užsitęsusį“ Sirijos konfliktą, situaciją Rytų Ukrainoje ir kitus abiem šalims svarbius klausimus, pirmadienį per spaudos konferenciją sakė S. Seibertas.

Santykiai tarp Rusijos ir Vakarų šalių, įskaitant Vokietiją, yra įtempti dėl ištisos virtinės klausimų: pradedant Ukrainos ir Sirijos konfliktais ir baigiant kaltinimais Maskvai dėl kibernetinių atakų bei kišimosi į kelių NATO narių rinkimus.

V. Putinas ir A. Merkel pastarąjį kartą buvo susitikę gegužę Rusijos Juodosios jūros Sočio kurorte; visgi Vokietijos lyderė atsisakė apsilankyti Rusijoje šią vasarą vykusiame Pasaulio futbolo čempionate.