Įstatymų leidėjai buvo prisaikdinti per trumpą ceremoniją 342 vietų Nacionaliniams Susirinkime, parlamento žemuosiuose rūmuose. Vėliau pirmadienį, Pakistano nepriklausomybės dienos išvakarėse, sostinėje bus surengtas fejerverkų šou.

Parlamentas savo pirmininką ir jo pavaduotoją išsirinks trečiadienį, o kitą dieną bus balsuojama dėl premjero kandidatūros. Išrinktasis vyriausybės vadovas turėtų būti prisaikdintas šeštadienį.

I. Khano populistinė partija „Tehreek-e-Insaf“ per liepos 25 dieną vykusius rinkimus gavo 115 vietų; taigi, kad suformuotų daugumos vyriausybę, jai reikės suburti koaliciją.

Partijos atstovas Fawadas Chaudhry sakė, kad po rinkimų dalis įstatymų leidėjų, įskaitant kelias parlamentares, mažumų atstovus ir nepriklausomus deputatus prisidėjo prie „Tehreek-e-Insaf“, todėl dabar partija parlamente turi 180 mandatų. Kad būtų patvirtintas premjeru, I. Khanui reikia 172 įstatymų leidėjų balsų.

Per rinkimų kampaniją I. Khanas žadėjo sukurti 10 mln. naujų darbo vietų, išrauti korupciją ir padėti skurstantiems. Jis tvirtina vadovausiąs Pakistanui kitaip negu visi ankstesni lyderiai.

Pirmadienį vykusioje ceremonijoje taip pat dalyvavo buvęs Pakistano prezidentas Asifas Ali Zardari ir ankstesnės valdančiosios Pakistano musulmonų lygos vadovas Shahbazas Sharifas. Tačiau I. Khanas jiems nepaspaudė rankos.

Opozicijos partijos ir žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti kariškių, per beveik visą Pakistano istoriją tiesiogiai arba netiesiogiai valdę šalį. Kariuomenė šiuos kaltinimus neigia ir sako, kad rūpinosi tik balsavimo saugumu.

Pakistano musulmonų lyga irgi tvirtino, kad rinkimai buvo suklastoti, siekiant užkirsti kelia sugrįžti į valdžią susikompromitavusiam buvusiam premjerui Nawazui Sharifui.

N. Sharifas, šiuo metu pateikęs apeliaciją dėl teismo sprendimo įkalinti jį 10 mėnesių už netinkamo lėšų naudojimo prabangiems apartamentams Didžiojoje Britanijoje įsigyti, buvo suimtas liepos 13 dieną, kai grįžo į tėvynę iš Londono.

Prisiekiant Pakistano naujiesiems parlamento nariams N. Sharifas buvo šarvuotu automobiliu atvežtas iš Adialos kalėjimo į korupcijos bylas nagrinėjantį teismą sostinėje Islamabade, kur jam buvo pareikšta papildomų kaltinimų.

Nagrinėjant tą pačią bylą N. Sharifo duktė Maryam (Mariam) buvo nuteista kalėti septynerius, o jos vyras – vienerius metus. Abu jie irgi apskundė nuosprendžius.

Nors Nacionalinis Susirinkimas priiminėja įstatymus, jo sprendimus turi patvirtinti 104 vietas turintis Senatas. Pastarojo narius renka parlamento žemieji rūmai ir keturios provincijų asamblėjos.