Izraelio kariuomenė sakė, kad praeitą naktį nė viena raketa iš Gazos Ruožo nebuvo paleista Izraelio pusėn, o žydų valstybė nevykdė aviacijos smūgių prieš „Hamas“.

Izraelio vyriausybė paliaubų nepatvirtino.

Vėlai ketvirtadienį „Hamas“ televizija „al Aqsa“ pranešė, kad tarpininkaujant Egiptui buvo susitarta „dėl abipusės ramybės“. Tokios paliaubos buvo paskelbtos jau trečiąkart per kelias pastarąsias savaites.

Tačiau atrodo, kad šiuo susitarimu nebuvo išspręsti platesni klausimai, neleidę konflikto pusėms užsitikrinti tvaresnės sutarties dėl ugnies nutraukimo.

Per naujausią smurto pliūpsnį Gazos Ruožo kovotojai paleido į Izraelį apie 200 raketų, o izraeliečių kariuomenė surengė panašų skaičių atsakomųjų aviacijos smūgių.

Gazos Ruožas yra kontroliuojamas „Hamas“, su kuriuo Izraelis nuo 2008 metų triskart kariavo. Anklavo Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per susirėmimus šią savaitę buvo nukauti trys palestiniečiai. Izraelio pareigūnai sakė, kad šalies teritorijoje raketos arba minosvaidžių sviediniai, paleisti iš Gazos Ruožo, sužeidė septynis žmones.

Izraelis ir „Hamas“ pastarosiomis savaitėmis priartėjo prie rimto konflikto slenksčio, Gazos Ruožo pasienyje jau keturis mėnesius tęsiantis smurtui.

„Hamas“ kiekvieną savaitę prie sienos organizavo protestus, skirtus atkreipti dėmesį į Izraelio ir Egipto vykdomą anklavo blokadą, įvestą islamistams užgrobus valdžią Gazos Ruožo. Masinį dalyvavimą protestuose taip pat skatino teritorijos gyventojų neviltis dėl nuolat blogėjančių sąlygų. Du milijonus gyventojų turinčioje teritorijoje elektra įjungiama tik keletą valandų per dieną, nedarbas smarkiai padidėjo, o skurdas – aštrėja.

Gazos Ruožo kovotojai beveik kasdien leidžia į į žydų valstybės teritoriją leidžiami padegamieji balionai ir aitvarai, sukėlę didelių gaisrų.

Per pastaruosius mėnesius nuo Izraelio ugnies žuvo 163 palestiniečiai, įskaitant mažiausiai 120 protestuotojų, nurodo Gazos sveikatos apsaugos ministerija ir viena vietos žmogaus teisių grupė. Per tą patį laikotarpį buvo nušautas vienas žydų karys.

Izraelis sako, kad gina savo sieną ir kaltina „Hamas“, tarp kurios tikslų yra žydų valstybės sunaikinimas, organizuojant protestus kaip priedangą pastangoms prasibrauti per pasienio tvorą ir puldinėti civilius bei karius. Tačiau žuvus daug protestuotojų, daugiausia neginkluotų, Izraelis sulaukė tarptautines kritikos.