Jis pridūrė, kad į tokį karą reikės reaguoti ekonominėmis, politinėmis ar kitomis priemonėmis.

„Kalbų apie būsimas sankcijas nenorėčiau komentuoti, bet galiu pasakyti viena: jei bus paskelbta kažkas panašaus į bankų veiklos draudimą ar draudimą naudoti vieną ar kitą valiutą, tai bus galima visiškai aiškiai pavadinti ekonominio karo paskelbimu“, – sakė premjeras susitikime su Kronokų valstybinio rezervato Kamčiatkoje darbuotojais.

„Ir į tokį karą bus būtina reaguoti – ekonominiais, politiniais metodais, o esant būtinybei – ir kitokiais metodais. Ir mūsų draugai amerikiečiai turi tai suprasti“, – sakė D. Medvedevas, vieno iš diskusijos dalyvių paklaustas, kokios dar sankcijos gali būti įvestos Rusijai ir kaip tai paveiktų šalies ekonomiką.

Kalbėdamas apie jau taikomas ir neseniai paskelbtas sankcijas, Rusijos vyriausybės vadovas sakė: „Kaip užsienio partneriai besvarstytų, kad rusai blogi, vykdo neteisingą politiką, kad Rusijos vyriausybė turi pakeisti savo poziciją tam tikrais klausimais, tai nemaža dalimi yra mūsų ekonominės galios apribojimas.“

Jis pridūrė, kad sankcijos Maskvai nekart buvo skelbtos ir sovietiniu laikotarpiu.

„Mūsų šalis pastarąjį šimtmetį gyvavo nuolatinio sankcijų spaudimo sąlygomis. Kam tai daroma? Kad Rusija būtų pašalinta iš galingų konkurentų tarptautinėje arenoje rato“, – pažymėjo D. Medvedevas.

DELFI primena, kad Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė skelbiančios naujas sankcijas Rusijai, kaltindamos Maskvą anksčiau šiais metais Didžiojoje Britanijoje panaudojus „letalinę“ nervus paralyžiuojančią medžiagą.

Valstybės departamentas nurodė, kad šios sankcijos yra atsakas į nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos „Novičiok“ panaudojimą prieš Britanijos pilietį, buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją.

„Rusijos Federacijos vyriausybė panaudojo cheminius ar biologinius ginklus pažeisdama tarptautinę teisę“, – pranešime pažymėjo Valstybės departamento atstovė Heather Nauert.

Naujos sankcijos įsigalios po 15 dienų Kongreso notifikavimo laikotarpio, pridūrė ji.

Kitas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad administracija nusprendė įvesti „draudimo prezumpciją“ parduoti Rusijai „nacionalinio saugumo požiūriu jautrias“ JAV technologijas, kurių pardavimui reikalingas federalinės vyriausybės pritarimas.

Tokios technologijos dažnai naudojamos tokiuose gaminiuose kaip elektroniniai prietaisai ar kalibravimo įranga. Anksčiau jų eksportas buvo leidžiamas priimant sprendimą dėl kiekvieno konkretaus atvejo.

Dėl šio žingsnio eksportas į Rusiją gali sumažėti šimtais milijonų JAV dolerių, sakė pareigūnais, pageidavęs neviešinti savo pavardės.

JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edas Royce'as, seniai raginęs prezidentą Donaldą Trumpą imtis veiksmų prieš Maskvą dėl draudžiamų ginklų naudojimo, sveikino šį žingsnį ir sakė, kad jis „labai svarbus siekiant padidinti spaudimą Rusijai.

„(Rusijos prezidentas) Vladimiras Putinas privalo žinoti, kad mes netoleruosime jo mirtinų veiksmų ar nesiliaujančių atakų prieš mūsų demokratinį procesą“, – pažymėjo jis.

Tam tikriems svarbiems sektoriams, įskaitant kosminių skrydžių veiklą ir komercinės aviacijos saugumą, yra numatytos sankcijų išimtys, nurodė minėtas pareigūnas.

Kovą JAV Iždo departamentas įvedė sankcijas 19 Rusijos piliečių ir penkiems juridiniams asmenims už kišimąsi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus. Tai buvo griežčiausios priemonės Maskvos atžvilgiu nuo tada, kai D. Trumpas pradėjo eiti prezidento pareigas.

Tą patį mėnesį Vašingtonas išsiuntė iš šalies 60 rusų diplomatų ir uždarė Rusijos generalinį konsulatą Siatle.

Maskva ėmėsi atsakomųjų žingsnių ir nurodė išvykti 60 Amerikos diplomatų.

Sergejus ir Julija Skripaliai buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietiniame Solsberio mieste kovo 4 dieną. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje.

Skripalių gyvybė kelias savaites kabėjo ant plauko, tačiau galiausiai jie atsigavo ir buvo išrašyti iš ligoninės.

Rusija kategoriškai neigia prisidėjusi prie šio išpuolio.