Laimei, raketa iš Estijos teritorijos neišskrido.

Laimei, ji nepataikė į atsitiktinį lėktuvą, nė į vieną gyvenvietę ar namą. Tiesą sakant, ji nepataikė į nieką. Dabar paaiškėjo, jog tai buvo vadinamoji „paleidai ir pamiršai“ raketa: paleista tokia raketa vėliau pradeda valdytis savarankiškai ir tiesiog skrenda taikinio kryptimi.

Jos paleidimo akimirką – rugpjūčio 7 dienos 15.44 val. – Estijos oro erdvėje buvo du civiliniai lėktuvai.

Dešimties kilometrų aukštyje iš Kaliningrado į Sankt Peterburgą skrido „Embraer“, o mažesniame aukštyje – nedidelis „Piper“. Taip pat danguje buvo ir du prancūzų naikintuvai: jie treniravosi kartu su ispanų naikintuvu, kuris ir paleido raketą.

Rugpjūčio 8 dienos vakare paaiškėjo, jog raketa nukrito Endlos rezervato teritorijoje. Estijos gynybos pajėgų vadovas majoras generolas Martinas Heremas ir Estijos karinių oro pajėgų vadas Riivo Valge surengė skubią spaudos konferenciją, kurios metu pareiškė, kad greičiausiai pavyko nustatyti, kur nukrito per klaidą paleista raketa.

Konkrečiai rastas krateris, kurį suformavo į žemę atsitrenkusi ir sprogusi raketa.

„Kol kas neradome jos liekanų, tad negaliu oficialiai patvirtinti, kad ją radome“, – sako R. Valge.

Antradienį Ispanijos karinių oro pajėgų lėktuvo atsitiktinai paleistos raketos paieškų zonoje kilo gaisras. Tai ketvirtadienį pranešė Estijos gynybos pajėgų atstovas spaudai kapitonas Aivas Vahemetsas.

„Paieškų zonoje gaisras, dabar jis gesinamas, – sakė atstovas laikraščiui „Postimees“. – Kai gaisras bus užgesintas, ekspertai galės ieškoti daiktinių įrodymų, kad nustatytų raketos kritimo vietą“.

Anksčiau ketvirtadienį Estijos gynybos pajėgos informavo, kad raketos ieškoma pelkėtoje Endlos gamtos rezervato teritorijoje centrinėje šalies dalyje.

Estijos karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Riivo Valge trečiadienį per spaudos konferenciją sakė, kad tikėtina raketos kritimo vieta jau nustatyta.

„Pirmoje dienos pusėje nustatėme tikėtiną raketos kritimo vietą. Netiesioginiai ženklai rodo, kad raketa yra būtent ten; tame rajone dirba Gynybos pajėgų ekspertai“, – sakė kariškis.

„Galime 95 proc. tikimybe sakyti, kad ankstesnę dieną dingusi raketa jau rasta, bet jos svarbios detalės dar neaptiktos“, – pridūrė R. Valgė. Pasak jo, jau žinoma raketos skrydžio trajektorija ir zona, kur ji tikriausiai sprogo įsirėžusi į žemę.

Kaip jau buvo pranešta, antradienį 15 valandą 44 minutės virš Pietų Estijos skrydžio metu Ispanijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Eurofighter“ per klaidą paleido kovinę „oras-oras“ klasės raketą.

Raketos AMRAAM ilgis – 3,7 metro, skersmuo – 18 centimetrų.

Žmones, kurie ras raketą arba jos komponentus, Estijos gynybos pajėgos prašo jokiu būdu neliesti pavojingo radinio ir tučtuojau pranešti šalies karinių oro pajėgų telefonu 717 1900 arba numeriu 112.

Rusija šaiposi

Socialiniame tinkle „Twitter“ Rusijos užsienio reikalų atstovai NATO pavadino beverte organizacija.

„Juk sakėme, kad NATO karinis blokas – bevertė organizacija“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pasisakyme socialiniame tinkle.

Rusijos žiniasklaidoje jau pasirodė pirmieji komentarai ir versijos priežasčių, kodėl per klaidą Estijos oro erdvėje ispanų naikintuvas paleido raketą. Rusijos senatorius Aleksejus Puškovas incidentą pakomentavo nestokodamas pašaipos.

Savo paskyroje „Twitter“ jis parašė, kad Estijai vertėjo stebėti NATO oro pajėgas, o ne Rusijos lėktuvus.

„Jei prie miesto N Estijoje staiga nusileidžia ir sprogsta raketa, per klaidą paleista karo lėktuvo, Talinas turėtų susimąstyti, iš kur tos raketos atskrenda. Ir sekti ne Rusijos karines oro pajėgas, o neva Estiją „saugančius“ NATO lėktuvus“, – parašė Rusijos politikas.

Rusijos žiniasklaidoje pateikiamos ir kelios incidento versijos, tarp kurių minimas ir apgalvotas raketos paleidimas.

Atsargos generolas leitenantas Sergejus Šmakovas laikraščiui „Vzgliad“ pareiškė, kad raketa galėjo būti paleista apgalvotai, nes esą jei ji būtų paleista avariniu būdu arba per paprasčiausią neapdairumą, tada greičiausiai būtų paleistas visas komplektas.

S. Šmakovas neatmeta varianto, kad techninis personalas ant žemės raketą prastai pritvirtino.