Anksčiau ketvirtadienį konservatyviųjų "Įstatymas ir teisingumas" atmetė galimybę padaryti naujų nuolaidų deryboms su Pilietine platforma dėl valdančiosios koalicijos atgaivinti, nors abi šios partijos rugsėjį vykusius rinkimus laimėjo žadėdamos valdyti kartu.

"Be entuziazmo - nes valdyti parengėme daug (savo) žmonių - dabar privalome sukurti sėkmingai (dirbančią) opozicinę jėgą", - sakė verslą remiančios Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas, partijos nacionalinei tarybai balsavus už tai, kad nebūtų paremta mažumos vyriausybė.

"Tai silpna vyriausybė, pasmerkta bendradarbiauti su (reformų priešininkais), ir Pilietinė platforma per balsavimą dėl pasitikėjimo jos neparems", - sakoma partijos deklaracijoje.

Griežti reikalavimai

Abiejų partijų, kurių ištakos siekia "Solidarumą", derybos nutrūko nepavykus išspręsti ginčo dėl vyriausybės postų paskirstymo ir ekonomikos politikos.

Pirmadienį "Įstatymas ir teisingumas" suformavo mažumos vyriausybę, kurios lapkričio 10 dieną laukia balsavimas dėl pasitikėjimo parlamente. Kad išliktų, jai reikės kliautis reformas ir narystę Europos Sąjungoje (ES) skeptiškai vertinančia ūkininkų profesine sąjunga "Savigyna".

"Savigynos" lyderis Andrzejus Lepperis yra sakęs, kad gali paremti premjero Kazimierzo Marcinkiewicziaus ministrų kabinetą mainais į išlaidų socialinei apsaugai padidinimą. Ketvirtadienį jis leido suprasti ir tai, kad už savo paramą norėtų dalytis valdžia.

"Sutinkame bendradarbiauti, ir, jei dalysimės atsakomybe, norėsime dalytis valdžia", - parlamente žurnalistams sakė A.Lepperis.

Vyriausybės likimas nuo "Savigynos", kuri yra trečioji pagal dydį partija parlamente, lyderio pradėjo priklausyti žlugus deryboms dėl valdančiosios koalicijos. Parėmus "Įstatymui ir teisingumui", A.Lepperis tapo parlamento pirmininko pavaduotoju.

A.Lepperis yra sakęs, kad iš naujosios vyriausybės tikisi išlaidų socialinei apsaugai ir minimalaus darbo užmokesčio padidinimo ir pakartotinio derėjimosi dėl ES subsidijų žemės ūkiui. Be to, jis norėtų, kad Centrinis bankas būtų atsakingas už ekonomikos augimą užtikrinant stabilias kainas.

Premjeras K.Marcinkiewiczius iki šiol vengdavo atsakyti į klausimą, ar patenkins A.Lepperio reikalavimus, ir nurodydavo, kad mėgins visas partijas įtikinti savo ministrų kabineto privalumais.