Į CAR atvykę Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis planavo per dvi savaites ištirti Rusijos apsaugos bendrovės veiklą ir surinkti informacijos apie Rusijos interesus deimantų, aukso ir urano gavybos srityje.

Nors kai kurie liudijimai skiriasi, panašu, kad visas trejetas iš CAR sostinės Bangio išvyko vėlai pirmadienį, kad Bambario mieste maždaug už 380 km susitiktų su vienu Jungtinių Tautų (JT) atstovu. Tačiau, kaip pasakojo išgyvenęs jų vairuotojas, jie pateko į pasalą ir iki dešimties arabiškai kalbančių vyrų su turbanais žurnalistus nužudė.

JT pranešė, kad jos taikdariai žurnalistų kūnus „su daugybe šautinių žaizdų ir numestą automobilį aptiko 33 km į šiaurę nuo Sibuto, Kemo prefektūroje“. Tai yra maždaug pusiaukelė kelyje į susitikimo vietą, paaiškino straipsnio autoriai Anna Nemcova ir Philipas Obaji.

Anot Kinijos naujienų agentūros CNC, Sibuto gyventojai pasakojo, kad šis užpuolimas nebuvo įprastas ir kad užpuolikus labiausiai domino „aukštas, raumeningas vyras“ (operatorius K. Radženka – aut. past.). Jie norėjo apieškoti jo kišenes, tačiau žurnalistas pasipriešino ir savo draugų akivaizdoje buvo suvarpytas kulkomis.

Žurnalistus į Afriką buvo pasiuntęs Tyrimų valdymo centras (TVC), kurį finansuoja buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis – vienas įtakingiausių Vladimiro Putino kritikų.

Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas, Orchanas Džemalis

Anot „The Daily Beast“ korespondentų, su jais kalbėjęs TVC vadovas Andrejus Koniachinas atrodė sugniuždytas.

„Žiūriu į dešimtis savo žuvusių draugų nuotraukų, į jų žaizdas, – kalbėjo jis. – Kažkas tiesiog numetė jų palaikus ant žemės, jų veidai visi kruvini. Manau, kad pagrobėjai iš pradžių mūsų vyrukus sumušė, o tada nužudė, šaudami tiesiai į širdį“.

K. Radčenka, A. Rastorgujevas ir O. Džemalis tyrė privačios karinės bendrovės „Vagner“, susijusios su Kremliumi ir Vyriausiąja žvalgybos valdyba, veiklą.

Manoma, kad „Vagner“ savo veiklą CAR pradėjo sausio mėnesį, kai Rusija pradėjo šiai šaliai tiekti ginklus ir atsiuntė penkis karininkus bei 170 civilių instruktorių, turėjusių apmokyti du kariuomenės batalionus, rašoma straipsnyje.

Autoriai cituoja M. Chodorkovskį, kuris savo paskyroje „Facebook“ rašė, jog Rusijoje „valdžia pernelyg dažnai mėgsta savo juodus darbelius dangstyti nuorodomis į „privačius asmenis“.

Jis pažymėjo, kad Rusijoje karių samdymas reguliuojamas neaiškiais įstatymais ir gali būti baudžiamasis nusikaltimas. Nepaisant to, patys galingiausi valstybės asmenys „nesigėdija su pritarimu kalbėti apie tokią praktiką ir dėl to padėtis yra ypač pavojinga“.

Michailas Chodorkovskis

Centrinė Afrikos Respublika 2013 metais vėl paniro į konfliktą, kai kovotojų koalicija „Seleka“, sudaryta daugiausia iš musulmonų, nuvertė valdžią ir privertė krikščionių karines formuotes, vadinamas „Antibalaka“, pereiti į pasipriešinimą. Smurto aukomis tapo tūkstančiai žmonių. Kai 2016 metų kovą šalyje prezidentu buvo prisaikdintas Faustinas – Archange Touadera, CAR buvo palyginti ramu, tačiau netrukus smurtas atsinaujino ir tęsiasi iki šiol.

„Turint galvoje, kad CAR aštrėja konfliktas ir šalis sulaukia labai mažai Vakarų palaikymo, Rusija pamatė parankų atvejį ir nusprendė įsikišti. Iki 2018 metų pabaigos ji pažadėjo pristatyti 5,2 tūkst. šaunamųjų ginklų ir kitos lengvosios ginkluotės.

Šiuo metu F. A. Touaderos patarėju saugumo klausimais yra rusas, o prezidento apsaugai priklauso ne mažiau kaip 40 rusų.

„Vagner“ samdiniai yra išmėtyti po kelis skurdžios šalies rajonus“, – rašo „The Daily Beast“.

Tačiau kaip ir visi Rusijos sandoriai su CAR valdžia, tarp jų ir keli dvišaliai vyriausybių susitarimai, „Vagner“ veiklos detalės šioje šalyje yra apgaubtos paslapties.

„Jei vyriausybės pareigūnų paklausite apie rusus, jie lieps jums užsičiaupti ir net pagrasins. Jei išdrįsite nuvykti informacijos į tas vietas, kur jie yra įsikūrę, būsite išvytas“, – teigė laisvai samdomas žurnalistas Louisas Kottoy.

„Įdomu tai, kad Centrinėje Afrikos Respublikoje Rusija derėjosi ne tik su vyriausybe, bet ir su kovotojais, kontroliuojančiais iki 80 proc. teritorijos ir turinčiais prieigą prie deimantų ir aukso išteklių“, – pažymi straipsnio autoriai.

Anot pranešimų, per pirmuosius tris šių metų ketvirčius Rusijos pareigūnai, kaip manoma, bendrovės Vagner“ atstovai, buvo susitikę su trijų stambiausių CAR kovotojų grupuočių lyderiais, įskaitant buvusį prezidentą Michelį Djotodią ir grupuotės „CAR atgimimas“ lyderį Noureddine`ą Adamą.

A. Koniachinas padavė prašymą vizai, kad galėtų išvykti į CAR.

„Visi trys mano draugai nužudyti, o jų vairuotojas liko gyvas. Norėčiau susitikti su šiuo vairuotoju ir užduoti jam keletą klausimų“, – teigė A. Koniachinas. Jis taip pat norėtų susitikti su JT darbuotoju, kuris siūlė filmavimo grupei apsistoti jo namuose ir žadėjo padėti su jų projektu.

Kitą dieną po to, kai žurnalistams nepavyko patekti į Berengo stovyklą, jie turėjo išvykti į Bambarį susitikti su JT darbuotoju, kuris turėjo „informacijos apie padėtį su rusų karo instruktoriais CAR“, savo „Facebook“ paskyroje rašė TVC.

Šis JT atstovas taip pat turėjo padėti filmuojant medžiagą aukso kasykloje Ndasimoje.

„Šią aukso kasyklą dabar saugo rusų samdiniai. Jie yra atsakingi už įrangos gabenimą iš Bangio į aukso kasyklą“, – pasakojo iš Ndasimos kilęs žurnalistas L. Kottoy.

„Anot straipsnio, kurį praėjusį mėnesį paskelbė „Africa Intelligence“, Rusija sutiko bendradarbiauti su CAR vadovybe, plėtojant aukso kasyklą Ndasimoje, kuriai kovotojai vis dar kelia grėsmę“, – priduria „The Daily Beast“.

Šio susitarimo detalės ir kaip abi pusės efektyviai bendradarbiaus teritorijoje, kurioje CAR vyriausybė neturi visiškos kontrolės, vis dar nėra aiškios.

„Tačiau niekas netikti, kad Rusijos interesas yra labdaringas, ir kol kas niekas nepaskelbė nieko konkretaus apie Rusijos ir CAR sandorius, kurie pirmiausia domina Maskvą. Tačiau, kaip parodė trijų žurnalistų nužudymas, bandymai sužinoti tiesą gali baigtis mirtimi“, – pažymi „The Daily Beast“.