Du vyrai buvo suimti policijai radus juos ir vaikus, anot vieno pareigūno, „liūdniausiomis gyvenimo sąlygomis ir didžiausiame skurde, kokį man yra tekę matyti“. Ši operacija buvo surengta po kelis mėnesius trukusių vieno pagrobto trejų metų vaiko paieškų, nurodė Naujosios Meksikos Tauso apygardos šerifo biuras.

Tyrimas buvo pradėtas praeitų metų pabaigoje kitoje šalies pusėje – Džordžijos valstijos miestelyje Džonsbore, kur 39 metų Sirajas Wahhajas, gyvenęs Kleitono apygardoje, buvo apkaltintas savo sūnaus pagrobimu. Šio vaiko pareigūnams taip ir nepavyko rasti.

Berniuko motina sakė policijai, kad jos vaiko fizinis ir protinis vystymasis sutrikęs ir kad jį ištinka priepuoliai. Pernai gruodį jis su savo tėvu S. Wahhaju išėjo į parką ir nebegrįžo.

Rugpjūčio 2-ąją Tauso apygardos šerifas Jerry Hogrefe'as išdavė orderį atlikti kratą kaimiškoje Amalijos vietovėje esančiame „improvizuotoje būstinėje, apjuostoje padangų barikadomis ir žemės pylimu“. Pareigūnų nuomone, būtent ten slapstėsi S. Wahhajas kartu su suaugusiu bendrininku Lucas Mortenu.

Informacijos apie šį kompleksą suteikęs Federalinis tyrimų biuras (FTB) „nemanė, kad yra pakankama priežastis aplankyti tą sodybą“, sakė J. Hogrefe'as.

„Mano nuomonė pasikeitė, kai vienas Džordžijos detektyvas mums persiuntė žinutę, kaip pagrįstai pagalvojome, atsiųstą kažkieno iš to komplekso. Trečiosios šalies atsiųstoje žinutėje buvo tiesiog sakoma, kad „mes badaujame, mums reikia maisto ir vandens“, – sakoma šerifo pranešime.

„Buvau absoliučiai įsitikinęs, kad negalime laukti, kol veiksmų imsis kita agentūra, ir turėjome tai kiek įmanoma greičiau patikrinti“, – pridūrė J. Hogrefe'as.

Šerifas nurodė, kad operacijos taktiniai veiksmai buvo kruopščiai suplanuoti „dėl mūsų pačių saugumo, nes žinojome, kad gyventojai tikriausiai yra gausiai ginkluoti ir laikomi musulmonų tikėjimo ekstremistais“.

„Širdį veriantis vaizdas“

Rugpjūčio 3-osios rytą keliolika pareigūnų pradėjo „visą dieną trukusią“ operaciją. Pas abu vyrus, gyvenusius atokioje sodyboje, rastas pusiau automatinis šautuvas AR-15, penkios pilnos 30-ies šovinių talpos dėtuvės ir keturi užtaisyti pistoletai. Vienas iš jų buvo rastas S. Wahhajo kišenėje.

Vyrai nepakluso pareigūnų žodiniams paliepimams, nurodė policija. Vis dėlto reidas įvyko be didelių incidentų ir niekas nebuvo sužeistas, nors S. Wahhają teko „sutramdyti“.

Nušiurusioje buveinėje policija rado daug daugiau šaudmenų. Pasak pareigūnų, ten buvę žmonės gyveno „nedideliame namelyje ant ratų, įkastame į žemę ir uždengtame plastiku; jame nebuvo nei vandentiekio, nei elektros“.

„Vienintelis maistas, kokį ten matėme – kelios bulvės ir ryžių pakuotė purviname namelyje ant ratų, – pasakojo J. Hogrefe'as. Tačiau keisčiausias ir labiausiai širdį veriantis vaizdas – kad komanda ten rado iš viso penkis suaugusiuosius ir 11 vaikų, atrodančių kaip pabėgėliai iš trečiojo pasaulio šalies.“

„Jie neturėjo ne tik maisto ir geriamojo vandens, bet ir batų, asmeninės higienos priemonių, o jų drabužiai iš esmės tebuvo purvini skudurai“, – aiškino šerifas.

A. Mortenas buvo apkaltintas priglaudęs ieškomą bėglį, o S. Wahhajui skirtas ikiteisminis areštas be teisės būti paleistam už užstatą, remiantis Džordžijos valstijos išduotu orderiu dėl vaiko pagrobimo.

Trys motinos – kaip manoma, sodyboje rastų vaikų motinos – taip pat buvo sulaikytos siekiant apklausti. Vėliau jos buvo paleistos, kol bus atliekamas tolesnis tyrimas.