Liepos 25 dieną IS surengė virtinę išpuolių pietinėje Suvaidos provincijoje, nusinešusių daugiau kaip 250 žmonių, daugiausiai civilių, gyvybių.

Šie veiksmai buvo pražūtingiausia ataka, kad nors surengta daugiausiai vyriausybės kontroliuojamoje provincijoje ir nukreipta prieš izoliuotą drūzų mažumą.

Džihadistai taip pat pagrobė 36 drūzų moteris ir vaikus iš vieno kaimo Suvaidos provincijos rytuose, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jos duomenimis, keturios moterys vėliau pabėgo, o dar dvi mirė, tad IS rankose tikriausiai tebėra 14 moterų ir 16 vaikų.

Drūzų aukščiausiasis religinis lyderis šeichas Yussefas Jarbua sakė naujienų agentūrai AFP, kad Rusija derasi su džihadistais, kad pagrobti asmenys būtų paleisti.

„Rusijos pusė veda derybas, koordinuodama veiksmus su Sirijos vyriausybe“, – aiškino jis.

IS „planavo pagrobti belaisvių, kad galėtų spausti Sirijos valstybę ir kelti specifinius reikalavimus“, sakė Y. Jerbua.

Daugiau detalių apie šiuos reikalavimus Y. Jarbua nepateikė, bet SOHR nurodė, kad „Islamo valstybė“ siekia užsitikrinti, kad būtų paleisti džihadistai, patekę į režimo pajėgų nelaisvę kaimyninėje Daraa provincijoje.

IS kovotojai anksčiau kontroliavo Daraa provincijos dalį, vadinamą Jarmuko baseinu, bet režimo pajėgos pastarosiomis savaitėmis išstūmė juos iš visų regiono kaimų ir miestų.

Kaip praneša Sirijos valstybinė žiniasklaida, režimo pajėgos persekioja paskutinius ten likusius džihadistus, pasitraukusius į gretimus slėnius.

Nuo Rusijos karinės intervencijos Sirijoje pradžios 2015 metais Maskva padėjo režimui karinėmis priemonėmis susigrąžinti didžiąją dalį šalies teritorijos. Tačiau rusai Damasko vardu taip pat vesdavo derybas su sukilėliais dėl jų kapituliacijos.

IS neprisiėmė atsakomybės už minėtus pagrobimus, bet vietos šaltiniai sakė, kad šeimoms per susirašinėjimo programėlę „Whatsapp“ buvo nusiųsta jų artimųjų nuotraukų ir vaizdo įrašų.

Y. Jarbua ragino „tarptautinę bendruomenę ir Jungtines Tautas padėti mums išvaduoti įkaitus ir daryti spaudimą, kad civiliai nebūtų naudojami kaip gyvieji skydai“.

„Pagrobtųjų šeimos siaubingai nuliūdusios ir kankinamos nerimo“, – sakė dvasinis lyderis.

Suvaida iki praeitos savaitės buvo menkai tepaliesta Siriją jau ilgiau kaip septynerius metus krečiančio konflikto.

Drūzai, iki 2011 metų sudarę 3 proc. šalies gyventojų, laikomi musulmonais, bet „Islamo valstybė“ juos laiko klaidatikiais.