XVII amžiaus Bregansono forte Th. May ir E. Macronas surengs „neformalų“ dviejų valandų susitikimą.

„Planas buvo nuvykti į Bregansoną, kuris yra vasaros rezidencija, bet, taip pat, ir vieta dirbti, o kadangi Th. May baigė savo atostogas Italijoje, mes pasiūlėme priimti ją čia“, – sakė vienas šaltinis.

Th. May išdėstys „Londono poziciją dėl „Brexit“ derybų ir jo būsimų santykių su ES“, sakė šaltinis ir pridūrė: „Tai bus proga paaiškinti šį pasiūlymą ir aptarti politinį kontekstą.“

Pareiškimų spaudai po susitikimo nebus, nes „nėra absoliučiai jokio ketinimo kalbėti už Michelį Barnier" – ES paskirtą „Brexit“ derybininką, sakė šaltinis.

Spaudimas Th. May rasti sąjungininkų žemyne didėja, dėl jos „Čekerso plano“ praėjusį mėnesį protestuojant atsistatydinus dviem svarbiems ministrams.

Premjerei liko vos keli mėnesiai iki termino, kai turi būti sudarytas principinis susitarimas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES, turinčio įvykti 2019 metų kovo 29 dieną. Susitarimo siekiama iki ES viršūnių susitikimo spalio viduryje.

M. Barnier jau sukritikavo Th. May pasiūlytą sprendimą dėl sienos tarp JK ir ES narės Airijos, kuri išliktų atvira, tokiu būdu išvengiant realios sienos.

Th. May siūlė, kad būtų įvesta dvejopa apmokestinimo sistema, pagal kurią kiekvienoje Airijos sienos pusėje būtų renkami muitai kitos šalies vardu.

Lankstumas?

Europos lyderiai reiškė tvirtą paramą M. Barnier, kuris ketvirtadienį Prancūzijos ir Vokietijos laikraščiuose paskelbtame laiške rašė, kad Didžioji Britanija ir ES „80 proc. sutaria dėl pasitraukimo susitarimo“.

„Tačiau 80 procentų nėra 100 procentų, – perspėjo jis. – Būkime atviri: Jungtinė Karalystė, nusprendusi išeiti iš bendrosios rinkos, negali būti tokia ekonomiškai artima kaip likusioji ES dalis.“

Manoma, kad Prancūzija „Brexit“ derybose laikosi itin griežtos linijos, ypač dėl finansinių paslaugų, o Paryžius jau tikisi gauti maždaug 3,5 tūkst. naujų bankininkystės darbo vietų, svarbiems veikėjams perkeliant operacijas iš Londono.

Kitų sektorių kompanijos taip pat perspėjo, kad galėtų perkelti operacijas iš Didžiosios Britanijos, o tai galėtų būti naudinga ekonomikoms žemyne.

M. Barnier tvirtino, kad bet koks „Brexit“ susitarimas „privalo atitikti 27 liekančių ES narių ekonominius interesus, o prezidentas taip pat visuomet tai rėmė“, sakė minėtas šaltinis E. Macrono biure.

Tačiau E. Macronas taip pat nori išvengti „netvarkingų skyrybų“, dėl kurių, jei Britanijai tektų išstoti be susitarimo, perspėjo britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

„Prancūzija ir Vokietija turi pasiųsti stiprų signalą (Europos) Komisijai, kad mums reikia susiderėti dėl pragmatiško ir protingo rezultato, apsaugančio darbo vietas abiejose (Lamanšo) sąsiaurio pusėse“, – prieš šios savaitės apsilankymus Paryžiuje ir Vienoje britų spaudai sakė J. Huntas.

Britų „žavesio puolimas“ tęsėsi ketvirtadienį, kai „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas Paryžiuje surengė, pasak jo, „konstruktyvias“ derybas su Prancūzijos Europos reikalų ministre Nathalie Loiseau ir aptarė „derybų su Micheliu Barnier pažangą“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)