Dėl šių neramumų blėsta viltys, kad šalis atvers naują savo istorijos puslapį po dešimtmečius trukusio prezidento Roberto Mugabe autoritarinio valdymo, nutraukto pernai lapkritį, įsikišus kariškiams.

Trečiadienį kariuomenė pradėjo šaudyti, vaikydama opozicijos protestus sostinėje Hararėje, o vyriausybė vėlai vakare pažadėjo sugriežtinti saugumo priemones, kad būtų išvengta tolesnių neramumų.

Pirmadienį vykę rinkimai, pirmieji nuo R. Mugabe nuvertimo ir trumpo kariškių valdymo, turėjo padėti tašką šalies istorijos etape, aptemdytame smurto paženklintų rinkimų ir brutalaus disidentų persekiojimo.

Tačiau ramybė greitai peraugo į pyktį ir chaosą, opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) šalininkams paskelbus, kad jie per rinkimu liko apgauti.

Trečiadienį paskelbti oficialūs rezultatai rodo, kad valdančioji partija ZANU-PF lengvai užsitikrino daugumą vietų parlamente. Taip pat padidėjo tikimybė, kad prezidentas Emmersonas Mnangagwaišliks svarbiame valstybės vadovo poste.

MDC šalininkai, teigiantys, kad rinkimus laimėjo jų lyderis Nelsonas Chamisa, degino padangas ir vartė kelių ženklus, protestams prasidėjus prie šios partijos būstinės ir toliau išplitus Hararėje.

Policija patvirtino, kad per susirėmimus žuvo trys žmonės, o E. Mnangagwa savo pareiškime kaltino opoziciją dėl neramumų ir aukų.

„Laikau opozicijos MDC aljansą ir jo visą vadovybę atsakingais už nacionalinės ramybės sutrikdymą“, – rašė prezidentas ir pridūrė, kad vyriausybė „iš kailio nėrėsi“, kad rinkimai būtų taikūs.

75 metų E. Mnangagwa į valdžią atėjo pernai lapkritį, kai kariškių spaudimas privertė atsistatydinti R. Mugabe. Naujasis valstybės vadovas žadėjo surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Per vėlai vakare surengtą spaudos konferenciją vidaus reikalų ministras Obertas Mpofu perspėjo, kad vyriausybė „netoleruos jokių veiksmų, stebėtų šiandien“.

„Opozicija... tikriausiai palaikė mūsų supratingumą silpnumu, ir manau, jie mėgina mūsų ryžtą. Manau, jie daro didelę klaidą“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Patikimi ir taikūs rinkimai turėjo užbaigti Zimbabvės tarptautinę izoliaciją ir pritraukti užsienio investicijų, kad būtų galima atgaivinti pakrikusią ekonomiką.

Tačiau MDC, kaltinantis rinkimų pareigūnus suklastojus rezultatus, tvirtino, kad kariai pradėjo šaudyti „be akivaizdžios priežasties“ ir kad nuo jų ugnies žuvo neginkluotų civilių.

„Nevienodos sąlygos“

Europos Sąjungos stebėtojai anksčiau paskelbė nustatę, jog rinkimų procesas vyko esant „nevienodoms sąlygoms ir pasitikėjimo stygiui“. Bendrija paragino užtikrinti skaidrumą skelbiant balsavimo rezultatus.

„Daugeliu atvejų... kalbant apie pasirengimą, finansavimą, žiniasklaidą, bet, tikimės, ne skaičiuojant balsus – valdančioji partija turėjo pranašumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė ES misijos vyriausiasis stebėtojas Elmaras Brokas.

Didžioji Britanija, buvusi Zimbabvės kolonijinė valdytoja, trečiadienį paragino visuomenę laikytis rimties ir santūrumo, o politinius lyderius – „prisiimti atsakomybę... šiuo kritiniu momentu“.

Per 37 metus trukusį R. Mugabe valdymą rinkimus Zimbavėje nuolat temdė kaltinimai balsų klastojimu ir smurtas. ES stebėtojai nuo 2002 metų nebuvo įleidžiami į šalį.

Zimbabvės rinkimų komisija (ZEC) trečiadienį pranešė, kad jau paaiškėjo, kam atiteks 205 iš 210 parlamentarų mandatų: ZANU-PF jau užsitikrino 144 vietas, o MDC aljansas – 61 vietą.

„Rezultatai yra šališki, bandoma sudaryti įspūdį, esą laimėjo ZANU-PF“, – sakė 21 metų studentas Lawrence'as Magurany, MDC šalininkas, dalyvavęs prie judėjimo būstinės surengtoje protesto akcijoje.

MDC lyderis 40-metis N. Chamisa tvirtino, kad prezidento rinkimų rezultatai yra nesąžiningi.

„Drauge iškovojome pergalę. Jokios manipuliacijos rezultatais nepakeis jūsų valios“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Atidedamas rezultatų paskelbimas?

Rinkimų komisija įspėjo, kad galutiniai prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai gali nepaaiškėti iki penktadienio ar net šeštadienio.

ZEC pirmininkė Aukštojo teismo teisėja Priscilla Chigumba griežtai atmetė komisijai metamus kaltinimus šališkumu ir nesutiko su opozicijos pareiškimais dėl balsų klastojimo.

94 metų R. Mugabe balsavo Hararėje kartu su žmona Grace. Prieš tai jis netikėtai sušaukė spaudos konferenciją, per kurią apstulbino stebėtojus, paraginęs rinkėjus nebalsuoti už ZANU-PF – savo buvusią partiją.

R. Mugabe bandymai tiesti kelią savo žmonai tapti jo įpėdine laikomi viena svarbiausių priežasčių, paskatinusių kariuomenę įsikišti ir atvesti į valdžią generolų favoritu laikytą E. Mnangagwą.

Anksčiau R. Mugabe dešiniąja ranka buvęs E. Mnangagwa dėl valstybės išteklių kontrolės ir tylaus armijos palaikymo prieš balsavimą laikytas neabejotinu prezidento rinkimų favoritu.

Tačiau teisininkas ir pastorius N. Chamisa sėkmingai pasirodė rinkimų kampanijos metu, stengdamasis palenkti į savo pusę jaunimą ir miestuose gyvenančius rinkėjus.

Pats E. Mnangagwa kaltinamas prisidėjęs prie smurto ir persekiojimo per 2008 metais vykusius rinkimus. Tuometis opozicijos lyderis Morganas Tsvangirai pasitraukė iš antrojo prezidento rinkimų turo po smurto proveržio, nusinešusio mažiausiai 200 jo šalininkų gyvybes.