Smurtas prasiveržė opozicijos šalininkams piktinantis įtariamu klastojimu, nors prezidentas Emmersonas Mnangagwa paragino žmones išlikti ramius.

Vienas vyras žuvo per opozicijos protestus sostinės Hararės centre, kariams pradėjus šaudyti į demonstrantus, nurodė AFP reporteriai.

Savaitgalį vykę rinkimai yra pirmieji nuo pernai lapkričio, kai ilgametis autokratinis prezidentas Robertas Mugabe buvo priverstas atsistatydinti, kariškiams trumpam užgrobus valdžią. Šis balsavimas suteikė Zimbabvei galimybę užversti smurto paženklintą savo istorijos puslapį.

Tačiau ramybė greitai peraugo į pyktį ir chaosą, opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) šalininkams paskelbus, kad jie liko apgauti.

„Sakėt, kad esat geresni negu Mugabe, bet jūs – Mugabe atvaizdas! – šaukė vienas jaunas protestuotojas baltais marškinėliais. – Mums reikia saugumo žmonėms!“

Trečiadienį paskelbti oficialūs rezultatai rodo, kad valdančioji partija ZANU-PF lengvai užsitikrino daugumą vietų parlamente. Taip pat padidėjo tikimybė, kad E. Mnangagwa išliks svarbiame prezidento poste.

MDC šallininkai degino padangas ir vartė kelių ženklus, protestams prasidėjus prie šios partijos būstinės ir toliau plintant Hararėje.

E. Mnangagwa savo ruožtu paragino elgtis ramiai.

„Šiuo itin svarbiu metu raginu visus neklausyti provokuojamų deklaracijų ir pareiškimų, – prezidentas parašė per „Twitter“. – Dabar yra laikas atsakingumui ir, visų svarbiausia, taikai.“