Šių nuogąstavimų jis išsakė viešėdamas Austrijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai.

Britanija turėtų palikti ES ateinantį kovą, bet Londonas ir Briuselis dar nesusitarė dėl savo būsimų santykių, ir didėja susirūpinimas, kad to nebus spėta padaryti laiku. Išlieka nesutarimų dėl naujos prekybos sistemos ir koks bus sienos tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos būsimasis statusas.

„Esame labai susirūpinę, kad šiuo metu padėtis tokia, kad atsitiktinai judame į (išstojimą) „be sutarties“ – padėtį „be sutarties“, kuri dešimtmečius darytų didžiulį poveikį Britanijos ir ES ryšiams“, – po susitikimo su Austrijos užsienio reikalų ministre Karin Kneissl sakė Jeremy Huntas.

Pasak jo, Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May priėmė „svarbų pasirinkimą“, siekdama glaudžių ateities santykių su ES, kad Britanijos ir Bendrijos ekonomikos išliktų didele dalimi integruotos.

„Išlieka didelė „netvarkingų skyrybų“ rizika, kuri būtų milžiniška geostrateginė klaida“, – pridūrė J. Huntas.

Britanijos diplomatijos vadovas, pastarosiomis dienomis pasiuntęs panašią žinią Vokietijai ir Prancūzijai, atmetė pareiškimus, kad Londonas stengiasi palaikyti dialogą su atskiromis Bendrijos vyriausybėmis, apeidamas pagrindinį ES derybininką Michelį Barnier. „Brexit“ deryboms vadovauja Europos Komisija, bloko vykdomosios valdžios institucija.

„Nenorime derėtis su kuo nors kitu nei Europos Komisija; pripažįstame, kad tai yra teisinga ir teisėta, – sakė J. Huntas. – Tačiau, šiaip ar taip, šių derybų rezultatai yra Europos šalių, iš kurių Komisija gauna savo įgaliojimus, pasirinkimas.“

Politikas pridūrė, kad „laiko yra labai, labai nedaug“, tačiau „labai mažai tikėtina“, kad Britanijos išstojimo iš ES bus pavėlintas.

K. Kneissl teigė, kad per „Brexit“ derybas ES narės „bendradarbiauja itin glaudžiai“, nors blokas ir nesutaria dėl kai kurių kitų klausimų, pavyzdžiui, susijusių su migracija. Ministrė sakė, jog Austrijos požiūris į derybas – „itin pragmatiškas“.