Byla buvo iškelta dar 2008-aisiais, kai 18 metų moteris apkaltino du kolegas kareivius išprievartavimu vieno Monrealio viešbučio kambaryje.

Vienas kaltinamųjų, tuomet 21-erių Timas Robbinsas, teigė, jog įžengė į vonios kambarį, kuriame kitas kaltinamasis mylėjosi su moterimi, tačiau nieko nedaręs išsyk apsisuko ir nuėjo miegoti.

2015-aisiais teisėja Manon Ouimet nusprendė, jog T. Robbinso liudijimas nebuvo patikimas, nes vonios kambarys su tokiu vaizdu „bet kokiam normaliam jaunam vyrui būtų ... įtraukianti scena pasimėgauti“.

„Dėl tos pačios priežasties teismas netiki, jog vyras tik nuėjęs į lovą ėmė ir užmigo“, – teigė nuosprendį skelbdama teisėja.

T. Robbinsas buvo nuteistas 15 mėnesių kalėjimo, tačiau apskundė šį teismo sprendimą.

„Teisėjos komentarai išties nevykę, jie parodo jos išankstines nuostatas ir stereotipus, o tai – teisinė klaida“, buvo teigiama Apeliacinio teismo sprendime, kurį antradienį pavyko gauti naujienų agentūrai AFP.

Teismas pridūrė, esą „skaitant teismines išvadas neaišku, ar teisėja nustatė įtariamojo kaltę dėl įrodymų įtikinamosios jėgos, ar tik dėl jo jauno amžiaus, kuris, galėjo paskatinti kaltinamojo seksualinės veiklos stebėjimą ar net dalyvavimą joje“.

Išreikšdamas nuomonę, kad toks teisėjos požiūris „nepataisomai pakenkė bylos nagrinėjimo sąžiningumui“, Apeliacinis teismas nurodė iš naujo išnagrinėti šią bylą. „Tai liūdna, bet negali būti kitaip“, – padarė išvadą teisėjų kolegija.