Šįkart per kiekvienais metais organizuojamą laivyno paradą visi tikėjosi pirmą kartą pamatyti naują Rusijos slapiąją fregatą „Admiral Gorškov“. 4500 tonų karo laivas – pagrindinis iš šešių tokio tipo laivų, kurie, kaip planuojama, Rusijos karinį laivyną papildys jau 2025 metais, skelbia valstybinė naujienų agentūra TASS.

Tas pats TASS pranešė, kad „Admiral Gorškov“ ir dar 11 kitų karo laivų buvo pernelyg dideli įplaukti į Nevos upę, kur vyko pagrindinė parado programa, tad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo priverstas jų įgulas sveikinti Sankt Peterburgo Kronštato uoste, kur laivai buvo prisišvartavę.

„Rusijos laivyno flotilė sėkmingai sprendžia visas šalies gynybos užduotis, jos indėlis į kovą su tarptautiniu terorizmu gana svarus, laivyno vaidmuo užtikrinant strateginę lygybę labai svarbus. Daugiau nei 300 metų mūsų flotilė gina Rusijos Federacijos kaip laivyno galios, gebančios ryžtingai apginti šalies nacionalinius interesus, statusą“, – kalbėjo V. Putinas.

Rusijos prezidento teigimu, kiekvieną dieną pasaulio vandenyse Rusijos interesus gina dešimtys tiek antvandeninių, tiek povandeninių laivų.

„Ne be pagrindo didžiuojamės savo laivynu, savo laivyno pajėgomis, jų kovine parengtimi, strateginėmis, taktinėmis ir operacijų vykdymo galimybėmis, mūsų flotilės galia ir grožiu“, – sakė prezidentas.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu naujos klasės fregatas vadina pagrindiniu Rusijos laivyno ramsčiu ateinantiems metams, skelbia TASS.

Analitikų teigimu, „Gorškov“ klasės fregatos – greitos ir grėsmingos.

„Naujoji fregata, kaip toks mažas karo laivas, neįtikėtinai puikiai apginkluota“, – 2016 metais parengtoje programos analizėje teigia Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro analitikas Paulas Schwartzas ir pridūrė, kad ši fregata „visam kariniam laivynui suteiks daugiau kovinio potencialo“.

„Tai tikras kokybinis Rusijos laivyno pastiprinimas“, – tvirtina buvęs JAV Ramiojo vandenyno štabo jungtinio žvalgybos centro operacijų vadovas Carlas Schusteris. Jis atkreipia dėmesį į faktą, kad naujosios Rusijos karinio laivyno fregatos plukdys hispergarsines priešlėktuvines sparnuotąsias raketas, galinčias taikinius rasti žymiai greičiau nei amerikiečių turimos.

Tai „Admiral Gorškov“ klasės karo laivams suteikia akivaizdų pranašumą prieš Jungtinių Valstijų laivus, tarp kurių ir žymiai sunkesni „Arleigh Burke“ klasės laivai naikintojai ir JAV pakrančių kovos laivai, kurie panašūs dydžiu, tačiau ginkluotės prasme aprūpinti žymiai menkiau, sako C. Schusteris.

Tarp kitų sekmadienį pristatytų Rusijos laivyno laivų – naujutėlaitis amfibinis šturmo laivas „Ivan Gren“, galintis plukdyti net 13 pagrindinių kovos tankų, 10 tūkst. tonų sveriantis karo laivas „Maršal Ustinov“ ir raketinis povandeninis laivas „Oriol“ (šis 24 tūkst. tonų sveriantis monstras – didžiausias laivas, demonstruotas parade“, skelbia TASS.

Nors Sankt Peterburgo vandenyse laivų tikrai nestigo, ekspertai pasigedo Rusijos lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“.

58 tūkst. tonų sveriantį lėktuvnešį gegužę pradės remontuoti ir restauruoti. Tokių veiksmų teko imtis jam grįžus iš misijos prie Sirijos krantų. Jis ne tik pradėjo spjaudytis juodais dūmais, bet ir neteko dviejų savo lėktuvų.

Remiantis TASS pranešimais, į tarnybą „Admiral Kuznecov“ negrįš iki 2021 metų.

C. Schusterio teigimu, tokia situacija puikiausiai iliustruoja esminę Rusijos karinio laivyno problemą – techninę priežiūrą.

„Rusai visada didžiausią dėmesį skiria laivų statyboms, jo vykdomoms operacijoms tenka antras planas. Toliau – mokymai, o techninei priežiūrai tenka tai, kas liko. Ji visada paskutinėje vietoje“, – teigia buvęs JAV karo laivyno pareigūnas.

„Laivui „Admiral Kuznecov“ reikia žymiai daugiau techninės pagalbos ir priežiūros, nei rusai skelbia viešai. Tai reiškia, kad iš dokų laivas išplauks tik kokiais 2021 metais“, – mano šiuo metu universitete dėstantis C. Schusteris.

Paklaustas apie Rusijos gynybos viceministro teiginius, išsakytus liepą, esą Maskva šiais metais savo laivyną papildys bent 280 naujų laivų, ekspertas prisipažino turintis abejonių.

„Rusai skaičiuoja visus laivus, įskaitant skirtus patruliavimo misijoms. Tai sukuria iliuziją, kad laivynas atsinaujina iš pagrindų, nors iš tikrųjų laukiama viso labo šešių modernių karo laivų“, – paaiškina C. Schusteris.

Rusijos laivų statytojai turi rimtų problemų. TASS liepos pradžioje skelbė, kad antrosios „Gorškov“ klasės fregatos teks palaukti beveik metais ilgiau nei prognozuota. Ataskaitoje esminiu kliuviniu įvardijamos problemos su varikliais.

2018 metų gegužę paskelbtose tyrimo išvadose ekspertų grupė iš „Chatham House“ taip pat akcentuoja trukdžius „Gorškov“ klasėje ir daugybę kitų problemų, su kuriomis susiduria Rusija, bandydama atnaujinti savo laivyną.

Anot ekspertų, ateinančius dešimt metų Rusijos karinis laivynas ir toliau kliausis senesniais ir didesniais laivais, kuriems reguliariai atliekama renovacija (kaip kad „Kuznecov“ atveju) ir mažesniais bei naujesniais karo laivais, kurių gamyboje šiuo metu vis kyla tai vienų, tai kitų problemų (pavyzdžiui, „Gorškov“).

C. Schusterio teigimu, net kai nauji laivai prisijungs prie Rusijos karo laivų flotilės, tai dar nereikš, kad priešininkams dėl ko nors verta labai nerimauti.

„Rusijai visada neblogai sekėsi statyti naujus laivus, tačiau jie sudaro tik 10 proc. visų šiuo metų plaukiojančių šalies laivų. Tiesiog jie daugiau laiko praleidžia dokuose, nei vykdydami kokias nors misijas“, – tvirtina C. Schusteris.

Nors Rusijos žiniasklaidoje liepą ir publikuota nemažai publikacijų apie šalies karinio laivyno naujoves, ir buvo skambiai anonsuotas savaitgalį vykęs paradas, renginys nė iš tolo neprilygo 2017 metų versijai.

Pastaruosius metus V. Putinas labai daug dėmesio skiria naujos ginkluotės vystymui. Kovą Rusijos prezidentas gyrėsi, jog nauja šalies ginkluotė privers NATO gynybą pasijusti bejėge ir perspėjo visą pasaulį dėl augančios Rusijos karinės galios.