Vienas pareigūnas antradienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad iki šiol daugiau kaip 118 tūkst. žmonių prisiglaudė 285 evakuacijos stovyklose. Be to, yra žinima, kad žuvo mažiausiai 11 žmonių, tarp jų – trys kariai, bet baiminamasi, kad aukų dar gali padaugėti.

Sūkuriuojantys dumblino vandens srautai užliejo nendrėmis dengtas trobeles ir apsėmė žemės ūkio laikus keturiose provincijose. Pareigūnai skubiai ėmėsi steigti centrus išgelbėtiems žmonėms, antradienį tęsiantis liūtims.

Valtimis plaukiojantys gelbėtojai rinko žmones iš potvynių užlietų teritorijų Paane, Kajinų valstijoje. Kitur gyventojai mėgino ištrūkti iš apsemtų vietų savadarbiais plaustais arba brisdami, nešdami vaikus ir į plastikinius krepšius sukrautus daiktus.

„Gali būti daugiau aukų, bet kol kas teberenkame informaciją“, – sakė Socialinio aprūpinimo ministerijos direktorius Phyu Lei Lei Tunas.

„Vanduo kai kuriose vietose slūgsta. Tačiau nežinome, kiek laiko tęsis ši gaivalinė nelaimė“, – pridūrė jis.

Dar penkių žmonių žūtis buvo patvirtinta dėl liūčių nuslinkus žemės nuošliaužai Kotaungo savivaldybėje Mianmaro pietiniame pakraštyje.

Daugelyje potvynių apimtų vietovių tebegalioja nurodymas evakuotis. Daug upių yra patvinusios aukščiau pavojingo lygio, o 36 užtvankos ir vandens saugyklos yra persipildžiusios, nurodė valstybinis laikraštis „Global New Light of Myanmar“.

Musoninės liūtys šiemet ypač smarkiai paveikė Mekongo regioną. Niokojantys potvyniai privertė tūkstančius žmonių palikti savo namus, sugriovė daug statinių, nuniokojo pasėlius.

Praeitą savaitę Laoso pietuose sugriuvus didelei užtvankai buvo nušluoti ištisi kaimai. Pareigūnai anksčiau skelbė, kad žuvo 27 žmonės, vėliau šis skaičius buvo sumažintas iki 11, bet manoma, kad aukų gali būti gerokai daugiau.

Po šios griūties nusiritusi potvynio banga pasiekė kaimyninę Kambodžą ir privertė tūkstančius žmonių palikti savo namus.

Po nelaimės praėjus daugiau kaip savaitei gelbėtojai tebeieško gyvų likusių žmonių, padedant specialistams iš Tailando, Pietų Korėjos ir Kinijos.