Pasak Jano Rokitos, šių dviejų partijų aljansas suteiktų Lenkijai istorinę progą įveikti skirtumus tarp tradicionalistų ir modernistų, be to, jį remia didžioji dauguma lenkų.

"Vienintelė išeitis abiem partijoms yra bendros vyriausybės suformavimas. Žinoma, tai priklauso nuo "Įstatymo ir teisingumo" lyderių", - dienraštyje "Gazeta Wyborcza" rašo J.Rokita.

"Įstatymas ir teisingumas" ir Pilietinė platforma rugsėjį įvykusius rinkimus laimėjo žadėdamos valdyti kartu, bet jų koalicijos derybos žlugo nepavykus susitarti dėl vyriausybės postų ir ekonominės politikos.

"Įstatymas ir teisingumas", derinantis konservatyvias katalikiškas vertybes ir skepticizmą dėl laisvosios rinkos ekonomikos, pirmadienį suformavo mažumos vyriausybę, kurios lapkričio 10 dieną laukia balsavimas dėl pasitikėjimo.

Jai gali tekti kliautis reformoms ir narystei Europos Sąjungoje nepritariančių populistų parama, taip panaikinant beveik visas galimybes, kad šalis vykdys fiskalines reformas.

Ketvirtadienį Pilietinės platformos nacionalinė taryba turi nuspręsti, kaip balsuoti, tačiau jos lyderis Donaldas Tuskas jau užsiminė, kad partija pasitrauks į opoziciją.

Lenkijos "Įstatymo ir teisingumo" partija nenumato naujų nuolaidų galimai partnerei

Lenkijos konservatyvioji valdančioji mažuma ketvirtadienį pareiškė, kad daugiau nedarys jokių nuolaidų, dėl kurių Pilietinės platformos partiją sutiktų sudaryti su jais valdančiąją koaliciją, ir pridūrė, kad dabar šios verslui palankios partijos eilė žengti kitą žingsnį.

Kiek anksčiau spaudoje pasirodė antrojo pagal svarbą Pilietinės platformos lyderio Jano Rokitos laiškas, kuriame šis rašo, kad jo partija dar galėtų grįžti prie derybų dėl koalicijos formavimo stalo, jeigu tik "Įstatymo ir teisingumo" partija nusileistų valdžios pasidalijimo klausimu.

Abi partijos laimėjo rugsėjo mėnesį vykusius rinkimus žadėdamos drauge valdyti šalį, tačiau jų derybos dėl koalicijos formavimo žlugo partnerėms nesugebėjus pasidalinti postų vyriausybėje ir nesusitarus dėl ekonomikos politikos.

"Aš norėčiau interpretuoti šį laišką palankiai, jį laikyti ranka, ištiesta mūsų link. Tačiau Rokita žino, kad (iš mūsų pusės) buvo padaryti visi įmanomi ėjimai", - sakė "Įstatymo ir teisingumo" lyderis Jaroslavas Kaczynskis žurnalistams.

"Dabar Pilietinės platformos ėjimo eilė, dėl to negali būti abejonių", - sakė jis.

Katalikiškąsias vertybes puoselėjanti ir gana skeptiškai laisvos rinkos ekonomikos atžvilgiu nusiteikusi "Įstatymo ir teisingumo" partija pirmadienį suformavo mažumos vyriausybę, dėl kurios parlamentas balsuos lapkričio 10 dieną.

J.Kaczynskis leido suprasti, kad nesiims jokių veiksmų prieš šį balsavimą. Jeigu parlamentas patvirtintų mažumos vyriausybę, tai šios partijos pozicijos sutvirtėtų.

"Mes negalime daryti nieko, kas reikštų, kad ši vyriausybė neturi galimybės (laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo)", - sakė jis.