Dėmesys – vėl į Baltuosius rūmus, kur Amerikos prezidentas priima Italijos premjerą G. Conte. Angela Merkel ir Emanuelis Macronas, ne itin mėgstantys dabartinę JAV administraciją, vėl sunerimę, ar italas nebandys toliau klibinti Europą, kurios narių nuomonės ir taip prieštaringos.

Italija – svarbi NATO sąjungininkė, svarbi partnerė Afganistane ir Irake, daug prisideda prie stabilumo Viduržemio jūros regione, paskelbė Baltieji rūmai pranešdami apie G. Conte vizitą. Jo požiūris į imigrantus tvirtas, rašė „Twitteryje“ D. Trumpas.

Bet G. Conte nėra toks sąjungininkas, kokio jis tikisi. Dėl išlaidų gynybai požiūriai skiriasi, Italija neskuba skirti 2 proc. BVP. Nesutampa nuomonės ir dėl Irano – Italijos verslas turi rimtų interesų Irane, ir sankcijos jiems kenkia.

Tačiau italas turėtų užtikrinti, kad jo vyriausybė palaiko Amerikos administracijos politiką Rusijos atžvilgiu. Populistinė Italijos vyriausybė nori įtikinti Europos partneres atšaukti sankcijas Rusijai ir ją sugrąžinti į elitinį Didžiojo septyneto klubą. Jam svarbu pademonstruoti Europos partneriams, kaip šiltai jis priimamas Baltuosiuose rūmuose.

„Labai didelė garbė priimti Italijos premjerą Giuseppe Conte, labai vertinu mūsų draugystę, kuri prasidėjo Didžiojo septyneto susitikime, per pokalbius telefonu. Labai vertinu jūsų politiką migrantų atžvilgiu – teisėtų ir neteisėtų. Tokių žingsnių ėmėsi nedaug šalių. JAV prekybos su Italija deficitas sudaro 31 mln. dolerių. Malonu, kad atvykote“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Nors Italija yra ES steigėja, tačiau dabar turi tokią vyriausybę, kuri norėtų niekais versti Europos sutartis, ir ypatingi ryšiai su Amerika gali padėti spausti Europos partneres.

Kuo baigsis Amerikos prezidento ir Italijos premjero susitikimas, paaiškės per bendrą spaudos konferenciją.