Šį sprendimą pirmadienį paskelbė Konstitucinio Teismo pirmoji kolegija.

„Marihuanos vartojimas yra sritis, ginama teisės į laisvą asmenybės vystymąsi“, – rašoma Teismo nutartyje.

Teismas pažymi, kad draudimas vartoti marihuaną yra nukreiptas prieš jos apyvartą, todėl tarnauja teisėtam tikslui saugoti vartotojų sveikatą. Tačiau, pasak Teismo, atskiro vartotojo vaidmuo marihuanos apyvartai itin mažas, todėl individualaus vartojimo grėsmės taip pat menkos.

„Dėl šios priežasties nustatyta atsakomybė už marihuanos vartojimą yra neproporcinga teisėto tikslo gynimui ir prieštarauja Gruzijos Konstitucijos 16-ojo straipsnio reikalavimams“, – rašoma Teismo nutartyje.

Tuo pat metu teismas nurodė, kad atsakomybė už marihuanos vartojimą atitinka Konstituciją tais atvejais, kai konkretus vartojimo faktas sukelia grėsmes trečiosioms šalims. Atsakomybė už kanapių vartojimą pripažinta pagrįsta, kai tai daroma mokymo, auklėjimo ir švietimo įstaigose, tam tikrose viešose vietose, pavyzdžiui, viešajame transporte, stebint nepilnamečiams asmenims ir t. t.

2017 metų lapkričio 30 dieną Gruzijos Konstitucinis Teismas patenkino vieno iš opozicinės partijos „Girči“ atstovų skundą ir pripažino nekonstitucine baudžiamąją atsakomybę už kanapių vartojimą. Dar anksčiau, tų metų liepą, Konstitucinis Teismas pripažino nekonstitucine normą, pagal kurią asmeniniam vartojimui skirtos marihuanos nedidelio kiekio pasėjimas arba auginimas laikomi užtraukiančiais baudžiamąją atsakomybę.

Oficialiais duomenimis, Gruzijoje 10 tūkst. gyventojų tenka 29 narkomanai, iš kurių tik maža dalis (11,5 proc.) gydosi. Plačiausiai paplitusiu narkotiku laikoma marihuana – ją vartoja 63,9 proc. narkomanų.