Pirmas pranešimas apie gaisrą gautas praėjusį pirmadienį 12.30 val. Kinetoje, esančioje į vakarus nuo Atėnų.

16.57 val. pagalbos telefonu 199 pranešta apie gaisrą netoli Rafinos, į rytus nuo Atėnų, informuoja nytimes.com.

Praėjus vos valandai, ugnis pasiekė Neos Voutzas kaimą. Vėliau ėmus pūsti štorminiam vėjui, liepsnos nuo kalno tekėjo lyg lava ir pasiekė pakrantės miestelį Matį, teigė ugniagesiai.

Trečiadienį buvo žinoma, kad baisiausia šalies pastarojo meto nelaimė nusinešė mažiausiai 81-o žmogaus gyvybę. Daugeliui graikų kyla klausimas, kaip per tokį trumpą laikotarpį galėjo kilti tiek daug gaisrų ir kaip jie galėjo taip greitai išplisti. Girdisi įtarimų padegimu ir kaltinimų.

Baiminamasi, kad gaisro aukų bus kur kas daugiau – gelbėtojai apieško 2 500 sudegusių namų.

„Tie gaisrai ne tokie jau nekalti“, – praėjusį pirmadienį sakė Graikijos viešosios tvarkos ir piliečių apsaugos ministras Nikos Toskas. Jam akivaizdžiai kelia įtarimą, kad kilo tiek daug mažų gaisrų.

Ugniagesiai tebegesina rusenančius gaisrus. Po didžiulės sausros ir beveik 40 laipsnių karščio miškai ant kalvų virto prakuromis ugniai. Stipriausio per aštuonerius metus vėjo nešamos degančios pušys skriejo nuo kalnų tarsi raketos.

Manoma, gaisro priežastys bus tiriamos, tiesa, tyrimas neprasidės, kol nebus užgesinti visi gaisrai, teigė ugniagesių komandos atstovas spaudai. Graikai įtaria, kad gaisrus galėjo sukelti žmonės, norintys sunaikinti saugomus miškus ir pasistatyti tose teritorijose namų.

Ne vieną dešimtmetį miškingose teritorijose nelegaliai pastatyti namai kėlė rūpestį, nors vyriausybė, kuriai po 2010 m. finansinės krizės būtinai reikia grynųjų pinigų, leido namų savininkams sumokėti ne itin dideles baudas už nelegalias statybas. Graikijoje dažnas taisyklių ir reglamentų nepaisymas galėjo peraugti į nelaimę, kuri, daugelio, įsitikinimų, galėjo būti sukelta žmogaus rankomis.

Pagrindinėje Maratono miesto gatvėje – Maratono aveniu dabar įsikūrusi „Easy Home“ ir kitos kompanijos, pardavinėjančios surenkamuosius namus Atėnų gyventojams, trokštantiems už įkandamą kainą įsigyti vasarnamį prie jūros.

Kuo arčiau pakrantės, tuo daugiau įmonių pardavinėjančių židinius, malkas, lauko baldus ir įvairius kitokius daiktus namų savininkams. Daugelis miškuose ar tarpekliuose stovėjusių namų buvo surenkamieji ar netgi pastatyti nelegaliai.

„Savaime suprantama – jei pasistatai namą miške, gresia nemalonumai“, – teigia 49 m. Dimitris Papaspiropoulos, apžiūrinėjantis savo vynuogyną netoli Rafinos. Jis parodo pirštų į nelegaliai pastatytą namą prie apdegusio kelio: „Jei ir toliau statys namus, nesibaigs problemos.“

Matyje vasarnamį turinti 55 m. Kaiti Milioni dėl nelaimės kaltina prastą miesto planavimą.

„Nėra gatvių ar miesto plano, nėra padorių kelių, dauguma namų statyti septintą praėjusio amžiaus dešimtmetį. Tuos namus reikia nugriauti ir statyti naujus namus nuo pamatų, – įsitikinusi K. Milioni. – Daug metų rašėme Maratono savivaldybei, bet atsakymo taip ir nesulaukėme.“

Nuo 1991 iki 2004 m. Atikos regione, kuriame yra Atėnai su aplinkiniais poilsio regionais, 26 proc. sumažėjo miškų, rodo vietos akademikų ir geografų grupės „Atlas“ tyrimas. Be to, jie pamatė, kad 65 proc. gaisrų regione prasidėjo dėl neaiškių priežasčių.

Tik 2,6 proc. gaisrų kilo dėl natūralių priežasčių.

Padegimai Graikijoje tokie dažni, kad piemenys neretai kaltinami padegantys miškus tam, kad turėtų ganyklų avims.

2016 m. liepą Graikijos parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį nelegalių namų savininkams sumokėti nedidelę baudą per dvejų metų amnestijos laikotarpį.

Daugelio namų dabar nebėra – juos, kaip ir žalius medžius nuo Neos Voutzas kaimo iki miestelio Matis, nusinešė miškų gaisrai.

Trečiadienį ryte policija patruliavo Neos Voutzas kaime ir sulaikė keturis žmones už plėšikavimą. Dalis gyventojų piktinasi, kad per vėlai sulaukė pagalbos.

„Jie palieka mus mirti, policija ir ugniagesiai palieka mus mirti“, – sakė 46 m. Rozmari Koloktroni.

Ji su šeima bėgo prie jūros ir matė, kaip policija nukreipdavo bėgančius žmones į Matį, taip sudarydama didžiulį transporto kamštį.

„Štai kodėl žmonės gyvi sudegė savo automobiliuose“, – piktinosi moteris.

Rafinos uostamiesčio meras Evangelos Bournous sutinka, kad nebuvo sudaryta veiksmingo evakavimosi plano, tačiau tvirtina, jog policininkai liepė žmonėms kuo greičiau išvykti.

Beprecedentis ugnies siautėjimas

Ugniagesiai dar gesina ugnies židinius po beprecedenčio ugnies siautėjimo aplink Atėnus, o smarkiai kritikuojama vyriausybė paskelbė virtinę priemonių dėl kompensavimo nukentėjusiems žmonėms.

Pirmadienį kilę gaisrai užklupo vasarotojų pamėgtus pajūrio kaimus ir siautėjo taip įnirtingai, kad dauguma išsigelbėjusių žmonių vos spėjo kaip stovi pulti į jūrą.

Išgyvenusieji pasakoja apie siaubingas scenas, įskaitant atvejus, kai savo namuose gyvos sudegė ištisos šeimos.

Vienas labiausiai nukentėjusio Mačio kaimo gyventojas tragediją pavadino „pragaro naktimi“.

Ugniagesių atstovas ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad gaisras netoli Kinetos 25 km į vakarus nuo Atėnų iš esmės valdomas, tačiau dar gesinami ugnies židiniai.

Vis dar nėra oficialių duomenų apie dingusių žmonių skaičių, bet ir dabar skelbiamas žuvusiųjų skaičius reiškia, kad tai buvo daugiausiai aukų pareikalavę gaisrai Graikijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Tarp žuvusiųjų yra ką tik vedęs airis, Matyje leidęs medaus mėnesį. Jis žuvo gaisrui apėmus jo mašiną. Nors jo žmona Zoe sugebėjo pabėgti į paplūdimį netoliese, ji dėl nudegimų atsidūrė ligoninėje, pranešė Didžiosios Britanijos žiniasklaida.

Gelbėtojų tarnybos atstovė sakė, kad ugniagesiai dar ieško žmonių, apie kurių dingimą pranešė giminaičiai.

Dingusiųjų giminaičių buvo paprašyta duoti DNR mėginių, kad pareigūnams būtų lengviau identifikuoti žuvusiuosius, pridūrė ji.

Gyventojų įkurtoje interneto svetainėje kaip dingusieji nurodomi 27 žmonės, įskaitant devynerių metų dvynes.

„Atleisti vyriausybės nuodėmes“

Pirmadienį vakare kilus gaisrams, siaubo apimtus gyventojus ir turistus liepsnos užklupo namuose, gatvėse, automobiliuose. AFP fotografai matė sudegusių žmonių ir jų augintinių.

187 žmonės buvo paguldyti į ligoninę; 71 jų, įskaitant maždaug 10 vaikų, trečiadienį vakare dar buvo gydomas. Daugumos šių sužeistųjų „būklė rimta“, sakė ugniagesiai.

Be 10 tūkst. eurų artimiausiems žuvusiųjų giminaičiams, vyriausybė pažadėjo po 5 tūkst. eurų už apgadintą turtą.

Pradiniais pranešimais, gaisrai sunaikino ar smarkiai apgadino mažiausiai 300 namų.

Vyriausybės atstovas spaudai Dimitris Dzanakopulas paskelbė apie pagalbos fondą, į kurį galima aukoti. Kol kas jame yra 40 mln. eurų.

Tačiau šios priemonės nenumalšino visuomenės pasipiktinimo ir klausimų, kaip tokia nelaimė galėjo nutikti pačioje Atėnų pašonėje.

Opozicinis dienraštis „Ta Nea“ apkaltino premjero Alexis Tsipro administraciją kompensacijų paketu siekiant „atleidimo už savo nuodėmes“.

Populiarus dienraštis „Kathimerini“ paskelbė detalių iš balandžio mėnesį surengto ir esą chaotiško susitikimo, per kurį buvo aptarinėjama gaisrų prevencija regione.

„Vietoje to, kad organizuotų kovą su gaisrais, municipalitetai, prefektūros, ugniagesiai ir miškininkai kovojo vieni su kitais“, – rašė laikraštis.

Be Graikijos, miškų gaisrai pastarosiomis dienomis daug žalos padarė ir Europos šiaurėje, kur laikosi rekordiniai karščiai.