Pareigūnai antradienį atpažino bėglį Redoine'ą Faidą, buvusį su kitu asmeniu automobilyje, nuvažiavusiame dideliu greičiu, kai patruliai mėgino patikrinti šią mašiną į šiaurę nuo Paryžiaus, sakė vienas šaltinis.

46 metų R. Faidas buvo pastebėtas pirmąkart nuo jo pabėgimo iš kalėjimo liepos 1-ąją. Tąsyk bendrininkai jį išskraidino pagrobtu sraigtasparniu.

Vienas šios bylos tyrimui artimas šaltinis sakė, kad trečiadienį teisėsauga vykdo didelę paieškų operaciją.

R. Faidą ir jo bendrininką pastebėję pareigūnai norėjo patikrinti įtartiną automobilį, laukusį prie vienos degalinės Paryžiaus priemiestyje Piskope.

Jiems priėjus mašina nuvažiavo dideliu greičiu. Policija leidosi jų gaudyti, bet galiausiai pareigūnai rado ieškomą automobilį požeminėje stovėjimo aikštelėje viename prekybos centre netoliese esančiame Sarselio mieste.

Mašinos bagažinėje policija rado šešis plastiškųjų sprogmenų paketus ir suklastotus automobilio registracijos numerius. Manoma, kad R. Faidas ir jo bendrininkas iš aikštelės pabėgo laiptais.

„Jie tik per plauką ištrūko, – sakė policijos šaltinis. – Viskas įvyko per kelias akimirkas.“

Teisėsaugos pajėgos apsupo prekybos centrą, o išminavimo ekspertai neutralizavo sprogmenis. Dabar policija tikrina automobilių aikštelės apsaugos vaizdo kameras, taip pat tikrina automobilį, ieškodami R. Faido DNR pėdsakų.

Nusikaltėlis recidyvistas R. Faidas buvo nuteistas 25 metus kalėti už 2010-ųjų gegužę surengto ginkluoto apiplėšimo, per kurį žuvo policininkė, organizavimą. Vyras tvirtino, kad ji žuvo atsitiktinai.

Po įspūdingo pabėgimo iš Ro kalėjimo pietrytiniame Paryžiaus pakraštyje apie 100 policijos specialistų stengėsi jį susekti.

Du vyrai, apsimetę skraidymo mokyklos mokiniais ir anksčiau jau dalyvavę pažintiniame skrydyje, grasindami ginklu privertė skraidymo sraigtasparniais instruktorių nuskraidinti juos į kalėjimą.

Išsigandęs pilotas nutupdė orlaivį kalėjimo kieme, vienintelėje šios įstaigos dalyje, neuždengtoje nuo tokių incidentų turinčiais apsaugoti tinklais.

Šis incidentas išprovokavo Prancūzijoje audringus debatus, ar šalies kalėjimų sistema yra pakankamai saugi.

Tai jau antras įspūdingas R. Faido, ne kartą nuteisto už ginkluotus apiplėšimus, pabėgimas iš kalėjimo: 2013 metais jis iš įkalinimo įstaigos Prancūzijos šiaurėje ištrūko panaudojęs dinamitą. Po šešių savaičių jis buvo sučiuptas.

R. Faidas, kuris užaugo Paryžiaus neturtingų imigrantų priemiesčiuose, kelis kartus pasirodė per televiziją ir padėjo parašyti dvi knygas apie jo gyvenimą. Jis sakė, kad jį dar vaikystėje įkvėpė amerikiečių filmai „Žmogus su randu“ (Scarface) ir „Karštis“ (Heat).

Liepos 10 dieną tyrėjai Uazos regione į šiaurę nuo Paryžiaus tyrėjai rado ginklų, kaukių ir įrankį betonui pjaustyti. Manoma, kad šie daiktai priklauso R. Faido gaujai.

Be to, Uaze, kur šis vyras užaugo, buvo rastas baltas „Renault Kangoo“ – paskutinė žinoma R. Faido naudota transporto priemonė.