Incidentų, kuriuos Vašingtonas yra pavadinęs garsinėmis atakomis, aukoms pasireiškė simptomai, atitinkantys nesunkių smegenų traumų požymius. Kai kuriais atvejais jiems pasireiškė dezorientacija ir apkurtimas.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojo Vakarų pusrutulio reikalams pareigas einantis Francisco Palmieri, valstybės sekretoriaus antrojo pavaduotojo administravimui pareigas einantis Williamas Toddas ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas diplomatiniam saugumui Michaelas Evanoffas nuvyko į Havaną „aplankyti ambasados darbuotojų po naujų atakų prieš JAV ambasados Havanoje diplomatų sveikatą“, sakė Valstybės departamento atstovas.

Kiek truko išvyka, neskelbiama, bet televizija „CBS News“ pranešė, kad pareigūnai iš Kubos išvyko antradienį.

„Kelionė suteikė galimybę mūsų aukšto rango pareigūnams labiau įsigilinti į unikalius šių atakų iššūkius ir jų poveikį JAV darbui (Kuboje)", – sakė atstovas.

Birželio mėnesį JAV valstybės departamentas užsiminė, kad du amerikiečių diplomatai ankstesnį mėnesį panašių sveikatos sutrikimų patyrė vienoje amerikiečių diplomatinėje rezidencijoje, kur jie abu lankėsi.

Tai pirmieji atvejai Havanoje nuo 2017 metų rugpjūčio, o bendrai tokių atvejų buvo 26. Mįslingi sveikatos sutrikimai prasidėjo 2016 metų pabaigoje.

Kai kurie amerikiečių pareigūnai Kuboje ir Kinijoje pranešė prieš sveikatos sutrikimą girdėję neatpažintus garsus. Pirminiuose pranešimuose buvo spėliojama, kad prieš diplomatus galėjo būti panaudotas koks nors slaptas garsinis ginklas.

JAV žvalgybos ir medicinos ekspertai tuos atvejus tiria daugiau kaip metus, bet, atrodo, kad prie priežasties nustatymo jie taip ir nepriartėjo.

Apkaltinę Kubą įvykdžius atakas arba neapsaugojus JAV pareigūnų, amerikiečiai atšaukė daugiau kaip pusę savo ambasados Havanoje darbuotojų ir išsiuntė iš Vašingtono 15 kubiečių diplomatų.

Tai žymėjo didelę diplomatinę krizę po atsargaus abiejų šalių tarpusavio ryšių atnaujinimo 2015 metais, bet Kuba kategoriškai neigia, kad kaip nors dalyvavo šiuose incidentuose ar apie juos žinojo.

Birželio 10 dieną Kubos užsienio reikalų ministerija paskelbė: „Galime patvirtinti, kad neturime jokios patikimos hipotezės ar mokslinio paaiškinimo, kuriuo būtų pateisintos JAV atsakomosios priemonės.“