Imamas Mundhiras Abdallah, kuris pamokslauja žiniasklaidos su radikaliuoju islamu siejamoje Al Faruqo mečetėje Kopenhagos Niorebro rajone, kaltinamas citavęs vieną hadisą iš Pranašo Muhammado pamokymų ir pasakojimų apie jį rinkinio, raginantį musulmonus sukilti prieš žydus.

„Paskutiniojo teismo diena neateis, kol musulmonai nekovos su žydais ir jų nežudys“, – kovo mėnesį socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „YouTube“ skelbė M. Abdallah.

„Tai rimti pareiškimai ir, galvoju, gerai, kad teismas dabar turi galimybę įvertinti šį atvejį“, – sakoma prokurorės Evos Ronne pareiškime.

Prokurorai pirmą kartą pateikė tokius kaltinimus pagal 2017 metų sausio 1 dieną priimtą baudžiamąjį kodeksą.

Pasak E. Ronne, legalu cituoti religines knygas, tokias kaip Koranas ir Biblija, bet žmonių žudymo kurstymas ar sveikinimas galėtų būti baudžiamas laisvės atėmimu iki trejų metų.

„Niekada nebuvo legalu pritarti tam tikros žmonių grupės žudymui, bet taikytis į neapykantos pamokslininkus mums yra naujas dalykas“, – pridūrė ji.

Bylą nagrinės Kopenhagos rajono teismas, bet proceso data dar nepaskirta, nurodė prokurorai.

Žydų bendruomenė, kuri gegužės mėnesį pateikė skundą dėl minimo imamo kalbų, sveikino prokuratūros sprendimą pateikti kaltinimus.

Bendruomenės vadovas Danas Rosenbergas Asmussenas danų transliuotojui TV2 sakė, kad dėl imamo pareiškimo „ketinimų abejonių nekyla“.

„Tai privertė labai sunerimti“, – pridūrė jis.

Imigracijos ir integracijos ministrė Inger Stojberg, kuri yra ne kartą pasisakiusi prieš islamo praktikavimą Danijoje, minimą imamo pareiškimą pavadino „siaubingu, antidemokratiniu ir pasibjaurėtinu“.

Kaip pranešė transliuotojas DR, Omaras al Husseinas, 2015 metų vasarį šaudęs žodžio laisvės konferencijoje ir sinagogoje Kopenhagoje, kai žuvo du žmonės, dieną prieš savo nusikaltimus lankėsi Al Faruqo mečetėje.