Anksčiau pareigūnai skelbė, kad per gaisrus Atėnų regione žuvo 24 ir buvo sužeista dar daugiau kaip 150 žmonių. Bet tuomet vienoje viloje Matyje buvo rasti dar 26 žuvę žmonės.

Gaisrininkai portalui skynews.com 17 val. teigė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 74. Dar 164 suaugusieji ir 23 vaikai gydomi ligoninėse dėl sužalojimų.

Ugniagesių tarnybos atstovė Stavrula Maliri paskelbė naujausius duomenis apie aukas, bet pridūrė, kad šis skaičius gali dar padidėti, nes ugniagesiai nebaigė paieškų.

Skelbiamas nacionalinis gedulas

Graikijos premjeras Alexis Tsipras antradienį paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, didžiuliams miškų gaisrams pajūryje netoli Atėnų pareikalavus mažiausiai 60 žmonių gyvybių.

„Suskaičiavome 60 žuvusiųjų“, – sakė naujienų agentūrai AFP gaisrų labiausiai nuniokoto rajono didžiausio miesto Rafinos administracijos pareigūnas Mironas Cagarakis. Jo informacija patvirtina anksčiau vietos žiniasklaidos skelbtus duomenis.

Baiminamasi, kad pražūtingiausio per pastarąjį dešimtmetį aukų gali padaugėti, gelbėtojams tikrinus supleškėjusius namus ir pakrančių sargybos pareigūnams tikrinant aplinkinius vandenis bei krantus. Daug žmonių gelbėdamiesi nuo ugnies ir troškinančių dūmų bėgo į paplūdimius, kai kurie išplaukė į jūrą. Iš paplūdimių buvo evakuota daugiau kaip 700 žmonių.

Kaip praneša Lenkijos naujienų televizija TVN24, Mačio vietovėje apvirto valtis su dešimčia žmonių, dėl gaisro evakuotų iš vieno viešbučio. Pranešime nurodoma, kad žuvo visi valtyje buvę žmonės, įskaitant du lenkus – motiną ir sūnų.

„Šiandien Graikija gedi, ir prarastųjų atminimui skelbiame trijų dienų gedulo laikotarpį, – sakė A. Tsipras. – Tačiau neturime leisti sielvartui mus sugniuždyti, nes šios valandos yra kovos, vienybės, narsos ir, visų svarbiausiai, solidarumo valandos.“

Pasakoja baisias istorijas

„Matis kaip gyvenvietė nebeegzistuoja. Mačiau žmonių kūnus, sudegusius automobilius. Pasisekė, kad esu gyva“, – viena moteris sakė graikų „Skai“ televizijai.

Tai daugiausiai aukų pareikalavęs gaisrų sezonas per daugiau kaip dešimtmetį.

Graikijoje Raudonojo kryžiaus darbuotojai rado 26-ias miško gaisro šalia Atėnų aukas. Žmonės gulėjo apsikabinę susispaudę į krūvą.

Raudonojo kryžiaus vadovas Nikos Oikonomopoulos sakė, kad medikų komandos apieškojo teritoriją į šiaurės rytus nuo Atėnų ir rado apsikabinusių žmonių kūnus, greičiausiai tai – šeimos.

Grupę negyvų žmonių rado šalia kelių apdegusių automobilių netoli siena aptvertos teritorijos, kurią irgi nuniokojo gaisras.

Netoliese gyvenantis Andreaas Passios pasakojo: „Visa tai įvyko per kelias sekundes. Pastvėriau paplūdimio rankšluostį. Tik todėl likau gyvas. Sudrėkinau rankšluostį, išsivedžiau žmoną ir mes nubėgome prie jūros. Buvo neįtikėtinai baisu – sproginėju dujų cisternos, visur skraidė degantys pušų kankorėžiai.“

Likęs gyvas po siaubingo gaisro Matyje sako, kad visa tai priminė Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimo nuniokotą Pompėją.

Kostas Laganos sakė „Sky News“, kad jam pavyko pabėgti nuo ugnies į paplūdimį.

„Laimė, netoliese buvo jūra. Mes įbėgome į jūrą, o visą kelią iki jos mus vijosi liepsnos. Mums nudegino nugaras. Nėrėme į vandenį. Man tai priminė (ugnikalnio) išsiveržimą Pompėjoje. Pasakiau sau: „Dieve mano, belieka bėgti, antraip neišsigelbėsime.“ Tai siaubinga“, – pasakojo vyras.

Vienas išsigelbėjęs nuo gaisro graikas pasakojo, kad dėl stipraus vėjo liepsnos dar labiau įsiplieskė.

Nikos Stavrinidis iš namų Matyje irgi bėgo gelbėtis nuo ugnies į jūrą. Stipri srovė nunešė jį tolyn, laimė, po dviejų valandų vandenyje jį išgelbėjo egiptiečiai žvejai.

N. Stavrinidis teigė naujienų agentūrai „Associated Press“, kad ne visi pabėgę tuo pat metu, kaip ir jis, liko gyvi.

„Ugnis plito labai greitai. Vėjas buvo nenusakomo stiprumo, tai buvo neįtikėtina. Gyvenime neteko matyti tokių dalykų, – sakė jis. – Mes sušokome į jūrą, stengėmės kuo toliau nuplauti, nutolti nuo anglies dvideginio... Bet plaukiant gilyn pakilo stiprus vėjas, o stipri srovė ėmė nešti mus nuo kranto. Nebematėme, kur esame. Dėl stipraus vėjo ugniagesiams tapo sunkiau gesinti gaisrą, o būti jūroje darėsi vis pavojingiau“.

N. Stavrinidis pridūrė: „Man skaudu, niekada to nepamiršiu, kaip siaubinga matyti šalia skęstantį žmogų ir negalėti jam padėti. Tu negali padėti. Tai vienintelis tragiškas dalykas, jis liks mano atmintyje.“

Miškų gaisrai siaubia Matį ir Kinetos kaimus, dangus virš Atėnų nusidažęs oranžine spalva.

Vienoje nuotraukoje matyti ryškiai oranžinis debesis virš Parthenono šventyklos ant Akropolio kalno Graikijos sostinėje.

Graikijos vidaus reikalų ministras Panos Skourletis teigė, kad apokaliptiniai gaisrai primena biblinę nelaimę su daugybės žmonių žūtimi.

Dauguma aukų buvo rastos savo namuose ar automobiliuose kurortiniame miestelyje Matyje, esančiame maždaug už 40 km į šiaurės rytus nuo sostinės, sakė vyriausybės atstovas spaudai Dimitris Dzanakopulas.

Dar 104 žmonės per gaisrus buvo sužeisti, 11 iš jų – sunkiai.

Pasak D. Dzanakopulo, tarp nukentėjusiųjų yra 16 vaikų.

Graikijos vyriausybė nusprendė kovai su gaisrais prašyti tarptautinės pagalbos pagal Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmą.

Gaisrai abiejose sostinės pusėse paliko eiles sudegusių automobilių, išdegusių laukų ir miškų. Šimtai žmonių bėgo į paplūdimius. Iki antradienio paryčių buvo skubama karinio laivyno laivais, jachtomis ir žvejybiniais laivais evakuoti ten įstrigusius gyventojus ir poilsiautojus.

Vėjo greitis siekė 80 km per valandą. Pareigūnai dislokavo visus šalies lėktuvus ir sraigtasparnius, galinčius pilti vandenį, kad atostogautojai turėtų laiko pasitraukti. Kariuomenės dronai iš oro stebėjo padėtį ir padėjo pareigūnams vadovauti daugiau kaip 600 ugniagesių.

„Mums labai nepasisekė. Vėjo kryptis pasikeitė ir tai atėjo su tokia jėga, kad per kelias minutes nušlavė pakrantės rajoną“, – sakė Rafinos miestelio – ramaus uosto žemyne, aptarnaujančio kurortines Graikijos salas – meras Evangelas Burnus.

Doko rajonas tapo improvizuota ligonine, kur greitosios pagalbos medikai tikrino pakrančių apsaugos ir privačiais laivais atplukdytų žmonių būklę. Operacija vyko visą naktį.

Žuvusiųjų skaičius gali didėti, perspėjo pakrančių apsaugos tarnyba.

Antradienį auštant greitosios pagalbos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Miltiadis Mylonas taip pat sakė, kad žuvusiųjų skaičius gali didėti, nes toliau tikrinami sudegę namai ir automobiliai.

„(Ugnis) užklupo žmones netikėtai, įvykiai rutuliojosi labai greitai. Be to, gaisrai kilo daugeliu frontų, tad dėl visų šių veiksnių situacija itin sunki, – sakė jis. – Dabar mūsų užduotis yra organizuoti šeimų nariams aukų atpažinimą.“

Gaisras kol kas nekelia grėsmės garsiems Graikijos Antikos paminklams, tačiau jis slenka į žemyno gilumą, kur teko skubiai evakuoti vaikų vasaros stovyklas ir vasarnamius. Žmonėms bėgant, keliuose į sostinę susidarė automobilių spūstys, kurios trukdė ugniagesiams. Atėnų centre krito pelenai.

Ministras pirmininkas Aleksis Cipras dėl susidariusios ekstremalios situacijos nutraukė vizitą Bosnijoje ir Hercegovinoje ir grįžo į Graikiją.

„Tai sunki naktis Graikijai“, – sugrįžęs į Atėnus sakė jis.

Pasak pareigūnų, paprašius ES padėti, pagalbą pasiūlė Kipras ir Ispanija.

Graikų ugniagesių tarnybos pareigūnai paragino gaisrų rajonų gyventojus vykdyti evakuacijos nurodymus ir nepasilikti bandant gelbėti savo namus.

Rafinos meras sakė manantis, kad jo rajone sudegė maždaug 100 namų. Ugniagesiai šio skaičiaus patvirtinti negalėjo.

Pastarosiomis dienomis oro temperatūra siekė 40 laipsnių. Pirmadienį Graikijos sostinėje nuliję smarkūs lietūs nesiekė dviejų didelių gaisrų – prie Rafinos 30 km į rytus ir prie Kinetos 55 km į vakarus. Liūtys Graikijos pietuose prognozuojamos trečiadieniui.

Karštais sausais vasaros mėnesiais miškų gaisrai Graikijoje yra įprasti. 2007 metais pietinėje Eubojos (Evijos) saloje siautėję gaisrai pareikalavo 77 žmonių gyvybių.

Vaikai evakuoti

Atikos regione, kuriam priklauso Atėnai, paskelbta nepaprastoji padėtis.

Filmuotoje medžiagoje matomi automobiliais nuo gaisrų bėgantys žmonės, keli nukentėję namai.

„Jei nebūčiau išvykusi, būčiau sudegusi“, – AFP sakė 67 metų gyventoja vardu Marija.

Netoli Maratono miesto gyventojai išsigelbėjimo ieškojo paplūdimiuose; iš rajono vasaros stovyklų buvo evakuota 600 vaikų.

A. Cipras sakė, kad kovoti su mažiausiai trimis frontais siaučiančiais gaisrais „mobilizuotos visos nepaprastųjų situacijų pajėgos“.

„Aš tikrai susirūpinęs dėl lygiagretaus šių gaisrų kilimo“, – sakė jis.

Pareigūnai kalbėjo apie tikimybę, kad gaisrus tyčia galėjo sukelti nusikaltėliai, norėdami plėšti paliktus namus.

„Nacionalinė tragedija“

Vidaus reikalų ministras Panas Skurletis sakė, kad gelbėtojai vis dar ieško dingusiųjų.

„Tai nacionalinė tragedija“, – visuomeniniam transliuotojui ERT sakė civilinės saugos agentūros pareigūnė Joana Cupra.

Antradienį auštant gaisrai aplink sostinę tebedegė. Naktį kilo kitų gaisrų kitose vietose.

Pareigūnai stengiasi evakuoti gyventojus, sakė vyriausybės atstovas spaudai Dimitris Dzanakopulas.

„Atėnuose trimis skirtingais frontais vienu metu kilo 15 gaisrų“, – sakė jis ir pridūrė, jog Graikija paprašė JAV dronų, kad būtų galima „stebėti ir aptikti bet kokią įtartiną veiklą“.

Netoli Mačio esančios ir smarkiai nukentėjusios Rafinos uoste įstrigusius žmones padedant armijos sraigtasparniams gelbėjo devynios pakrančių apsaugos valtys, du kariškių laivai ir „dešimtys privačių laivų“.

Evakuotieji perkeliami į viešbučius ir karines stovyklas; į rajoną suvažiavo susirūpinę artimieji.

Rafinos policija pranešė valtyje jūroje radusi du danų turistus iš 10 žmonių grupės ir bandanti surasti kitus.

Civilinės saugos viršininkas Janis Kapakis informavo vizitą Bosnijoje nutraukusį ir sugrįžusį premjerą Alexis Tsiprą, kad iki 100 km per val. vėjai kuria „ekstremalią situaciją“.

Meteorologai nurodo, kad antradienį sąlygos išliks sunkios, bet Atėnuose tikimasi trumpalaikių liūčių ir žemesnės oro temperatūros.

Šiaurinėje dalyje „itin sunkią“ situaciją sprendžia daugiau kaip 300 ugniagesių, penki lėktuvai ir du sraigtasparniai, sakė Atėnų ugniagesių vadas Achilė Dzuvaras.

ES siūlo pagalbą

Anot vyriausybės atstovo spaudai Dimitrio Dzanakopulo, pirmadienį „Atėnuose trimis skirtingais frontais vienu metu kilo 15 gaisrų“.

Ugniagesių duomenimis, Matyje liepsnos nebeplinta, tačiau Kinetos pajūrio miestelyje, esančiame už 50 km nuo sostinės, siaučia dar vienas gaisras.

Graikų valdžiai paprašius pagalbos, Europos Sąjunga aktyvino savo Civilinės saugos mechanizmą. Kai kurios šalys nurodė išsiuntusios į Graikiją orlaivių kovai su liepsnoms.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“, kad ES „visokeriopai stengsis padėti Graikijai ir graikų tautai“.

Švedija kovoja su 27 gaisrais

Graikijos vyriausybė paprašė Europos Sąjungos pagalbos kovojant su gaisrais.

Pastarosiomis dienomis miškų gaisrai siaučia ir Europos šiaurėje.

Švedijoje stojusi sausra neturi precedento, o oro temperatūra yra aukščiausia per šimtmetį.

Pirmadienį šios šalies civilinės saugos agentūra MSB paskelbė, kad šalyje siaučia 27 aktyvūs gaisrai. Prognozuojama, kad oro temperatūra šią savaitę sieks 35 laipsnius.

Kelios Europos valstybės, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Vokietiją, padėti Švedijai nusiuntė lėktuvų, sunkvežimių ir ugniagesių.

Švedijoje išdegė ar dega maždaug 25 tūkst. ha – šis plotas yra dvigubai didesnis už Paryžiaus plotą.

Mažiausiai keturi gaisrai dar nesuvaldyti, oro sąlygos yra nepalankios, nurodė MSB.