Daugiau kaip 400 gelbėtojų ir jų šeimų narių iš Sirijos pietinių Daraa ir Kuneitros provincijų sekmadienį buvo perkelti į Izraelį, o iš ten – į Jordaniją. Galiausiai jie bus išsiųsti į įvairias Vakarų šalis.

„Nusikalstama operacija, kurią Izraelis ir jo parankiniai įvykdė šiame rajone, atskleidžia tikrąją vadinamųjų „Baltųjų šalmų“ prigimtį“, – sakė šaltinis Užsienio reikalų ministerijoje, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

Šaltinis pakartojo Sirijos vyriausybės kaltinimus, kad ši gelbėtojų organizacija yra priešakinė „teroristų“ grupė, ir sakė, jog Damaskas perspėjo pasaulį dėl jos keliamų „pavojų“.

„Trūksta pasmerkimo žodžių, norint išreikšti pasipiktinimą, kurį kiekvienas siras jaučia šiems niekingiems sąmokslams ir neribotai pagalbai iš Vakarų šalių, Izraelio bei Jordanijos „Baltiesiems šalmams“, – sakė šaltinis.

2013 metais įkurta savanoriška Sirijos civilinės gynybos organizacija, dar vadinama „Baltaisiais šalmais“, sukilėlių kontroliuojamose teritorijose gelbsti sužeistuosius po aviacijos smūgių, apšaudymo ar sprogimų.

Šimtai šių gelbėtojų buvo įstrigę nedidelėje teritorijoje pietų Sirijoje ir baiminosi puolančių Sirijos vyriausybinių pajėgų.

Jordanija sekmadienį pranešė, kad ją pasiekė 422 Sirijos piliečiai, kurie bus perkelti į Didžiąją Britaniją, Vokietiją ir Kanadą.

Organizacija gauna finansavimą iš įvairių šalių, įskaitant Britaniją, Vokietiją, Kanadą ir Jungtines Valstijas, taip pat iš individualių donorų.

Kiti „Baltųjų šalmų“ nariai liko Sirijos pietuose.