Pareigūnai praėjusią savaitę sakė, kad per dvi pirmąsias liepos savaites dėl karščių mirė mažiausiai 15 žmonių, o ligoninėse buvo gydoma dar daugiau kaip 12 tūkst. gyventojų.

Tačiau dėl karščių mirusių žmonių skaičius jau gali būti dvigubai didesnis. Naujienų agentūra „Kyodo“ pranešė, kad vien praėjusį šeštadienį nuo įtariamo šilumos smūgio mirė mažiausiai 11 žmonių, daugiausia pagyvenusių.

Atnaujintas oficialus skaičius turi būti paskelbtas vėliau šią savaitę.

Karščio banga visoje šalyje atnešė naujus oro temperatūros rekordus. Kumagajoje Saitamos prefektūroje netoli Tokijo pirmadienį buvo užregistruotas naujas šalies rekordas – termometro stulpelis pakilo iki 41,1 laipsnio žymos.

Į vakarus nuo Tokijo esančioje Omėje oro temperatūra pasiekė 40,3 laipsnio – tai pirmas kartas kai Didžiojo Tokijo rajone užregistruota daugiau kaip 40 laipsnių temperatūra.

Rekordinės oro temperatūros taip pat užregistruotos 13 kitų stebėjimo punktų visoje šalyje; keliolikoje miestų buvo maždaug 40 laipsnių, pranešė Japonijos meteorologijos agentūra.

„Rajonuose, kur oro temperatūra siekia 35 laipsnius ar daugiau, žmonės turėtų būti itin atsargūs“, kad išvengtų šilumos smūgio, naujienų agentūrai AFP sakė meteorologijos agentūros pareigūnė Minako Sakurai.

„Net esant žemesnei oro temperatūrai karštis gali būti pavojingas mažiems vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, priklausomai nuo aplinkos ir veiklos, kuria užsiima“,– perspėjo ji.

„Žmonės juo labiau turėtų būti atsargūs (dėl to), kad daug gyventojų veikiausiai yra išvarginti daug dienų trunkančio negailestingo karščio“, – pridūrė pareigūnė.

Japonijos nelaimių valdymo agentūra paragino žmones naudotis oro kondicionieriais, gerti pakankamai vandens, o darbe dažnai daryti poilsio pertraukėles.

Karščiai užėjo po rekordinių liūčių, nusiaubusių kai kurias vakarines ir centrines Japonijos dalis. Per potvynius ir žemės nuošliaužas žuvo daugiau kaip 220 žmonių.

Japonijos vasaros būna karštos ir drėgnos; kiekvienais metais nuo šilumos smūgio miršta šimtai žmonių, daugiausia pagyvenusių.

Tačiau šiemetiniai temperatūros rekordai stebina ir gyventojus, ir pareigūnus. Be to, karščiai privertė vėl sunerimti dėl 2020 metų vasaros olimpiados, kuri tų metų liepą ir rugpjūtį vyks Tokijuje.

Olimpiniai pareigūnai ir Tokijo valdžia reklamuoja įvairias priemones, nuo Saulės spindulius blokuojančių dažų keliuose iki mobilių dulksnos stotelių.