„Proactiva Open Arms“ laivus į Maljorkos salos sostinės uostą 7 val. 15 min. atlydėjo Ispanijos policijos laivas.

Išgelbėta moteris yra 40-metė Josepha iš Kamerūno. „Proactiva Open Arms“ paskelbė atplukdžiusi ją į Ispaniją, kad ji būtų „apsaugota“ ir galėtų laisvai liudyti. Ją perėmė Ispanijos Raudonasis Kryžius.

Italija anksčiau pasisiūlė priimti išgelbėtą moterį, bet ne lavonus, ir pasakė ispanams, kad už šią gelbėjimo operaciją yra atsakinga Libijos pakrančių apsaugos tarnyba.

Tačiau „Proactiva Open Arms“ kaltina Libijos tarnybą išgelbėjus kitus toje valtyje buvusius migrantus, bet palikus dvi moteris ir berniuką, kurie, pasak jų, atsisakė lipti į gelbėjimo laivą ir grįžti į Libiją.

Nevyriausybinė organizacija teigia, kad pakrančių apsaugos pareigūnai paliko juos subliuškusioje valtyje. Gelbėtojai išleidžia orą iš migrantų valčių, kad jų nebūtų galima panaudoti dar kartą. Minima valtis buvo perrėžta peiliu.

„Proactive Open Arms“ direktorius Oscaras Campsas sakė, kad Josepha tebėra šoko būsenos, ir pareiškė, kad jis ir jo organizacija yra priblokšti logistinių sunkumų, su kuriais susiduria gelbėtojai.

„Mes pasipiktinę, dar kartą smerkiame politiką, vykdomą centrinėje Viduržemio jūros dalyje, ne vienos, bet kelių vyriausybių. Sunkumai, su kuriais susidūrėme gelbėdami vieną gyvybę, yra tiesiog neįtikimi“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Jo organizacija kaltina migrantus radusį Panamoje registruotą laivą „Triades“, Libijos ir Italijos pakrančių apsaugos tarnybas.

Libijos pakrančių apsaugos tarnyba anksčiau neigė „Proactiva Open Arms“ kaltinimus ir sakė, kad vėlai pirmadienį tame rajone išgelbėjo 165 migrantus iš vienos valties ir nieko joje nepaliko.

Šeštadienį vieno iš „Proactiva Open Arms“ laivų kapitonas Marcas Reigas sakė, kad jo laivas galbūt „net sekmadienį“ vėl išplauks prie Libijos tęsti gelbėjimo operacijų.